Završena prva faza projekta "Zlatibor bez barijera"

28 Avgust 2014  /  Izvor: KSC Čajetina

1

U prostorijama Turističke organizacije Zlatibor predstavljeni su rezultati prve faze projekta „Zlatibor bez barijera“, koji sprovodi UG „Inkluzija osoba sa invaliditetom Čajetina“, uz podršku Opštine Čajetina i Ministarstva rada Republike Srbije. Ukupna vrednost projekta iznosi 15 miliona dinara.

U prvoj fazi projekta akcenat je stavljen na tri objekta od javnog značaja ne samo za lokalno stanovništvo, već i za turiste. U pitanju su Dom Zdravlja i Pošta na Zlatiboru, a prema projektu je predviđeno postavljanje pristupnih rampi i kod Apoteke u Čajetini, ali je iz tehničkih razloga došlo do promene lokacije. Ta pristupna rampa postavljena je kod Biblioteke u Čajetini.

- Smatramo da će se realizacijom projekta turistička ponuda Zlatibora biti podignuta na viši nivo, pre svega kada je u pitanju sportski turizam, na Zlatibor svake godine dolazi sve više ekipa, tako da će i sportisti sa invaliditetom biti u mogućnosti da sprovode svoje pripreme. Pokrenuta je incijativa da do kraja godine uradimo jedan kraći put od Policijske stanice na Zlatiboru do Ambulante, a u planu je i spuštanje ivičnjaka na pešačkim prelazima u centru Zlatibora, a potom i u ostatku naseljenog mesta Zlatibor - izjavio je Aleksandar Radišić, predsednik UG „Inkluzija osoba sa invaliditetom“.

Prema rečima direktora TOZ, Arsena Đurića, Zlatibor kao turističko mesto prve kategorije zaslužuje da ima rešeno pitanje pristupnih rampi za osobe sa invaliditetom.
- Mi smo obavili razgovore sa lokalnim hotelijerima koji su ranije gradili objekte da iste prilagode potrebama osoba sa invaliditetom, dok su noviji projekti već to uradili, zbog kategorizacije koja to podrazumeva. Očekujemo da bi za 2-3 gdoine Zlatibor mogao u potpunosti da ispuni sve planove oko postavljanja pristupnih rampi i spuštanja ivičnjaka - izjavio je Đurić.

U narednoj godini, UG „Inkluzija osoba sa invaliditetom“ planira da učestvuje na svim mogućim konkursima ovog tipa ne samo u zemlji, već i u inostranstvu.

Javni sektor Obaveštenja Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina