Započet projekat Klub za stare u Čajetini

15 Jul 2013

U Čajetini je, početkom jula, udruženje građana Zlatiborski krug započelo realizaciju projekta Klub za stare.

U opštini Čajetina, po podacima iz 2007. ima 6.177 starih iznad 50 godina. Tokom 2011. godine Zlatiborski krug je pokrenuo proces izrade i usvajanja Lokalnog akcionog plana za stare, a u procesu izrade kao glavni problemi starih su definisani: neuključenost penzionera u društveni život lokalne zajednice, nedostatak kulturno-edukativnih programa za stare, nepostojanje uslova za samoorganizovanje, druženje i kvalitetno provođenje vremena...

Veliki broj starih živi u selima van Čajetine i Zlatibora, gde su izolovani, nedovoljno informisani i nedovoljno aktivni. Prilikom dolaska u Čajetinu zbog zdravstvenih pregleda ili administrativnih obaveza, oni nemaju gde da se okupe, odmore i provedu vreme do povratka u svoja sela i da se pri tome informišu o dešavanjima u opštini bitnim za život penzionera.

U saradnji sa Savezom penzionera Čajetine, Zlatiborski krug je osmislio projekat čiji je cilj unapređenje kvaliteta života starih osoba uspostavljanjem Kluba za stare.

Nakon uređenja i opremanja prostora, koji ustupa Savez penzionera, stari  dobijaju mesto gde mogu da se informišu, odmore i druže uz TV, dnevne novine i društvene igre.

Stari koji iz okolnih sela dolaze u Čajetinu, iz medicinskih ili administrativnih razloga, dobijaju priliku da se u Klubu odmore i osveže dok čekaju prevoz za povratak.

Članovi Volonterskog socijalnog servisa će učestvovati u organizaciji i realizaciji  edukativnih programa i okupaciono-kreativnih radionica. Volonteri – medicinski radnici i psiholozi će u Klubu držati predavanja o očuvanju zdravlja u starosti, o psihološkim i socijalnim promenama kod starih osoba i o načinima prevazilaženja problema koji se javljaju u starosti. Volonteri - penzioneri će u Klubu moći  svoja znanja i iskustvo da  prenose mladim sugrađanima u okviru radionica ručnih radova i pripreme starinskih poslastica, a mladi volonteri će pomagati zainteresovanim penzionerima u radu na računaru i savladavanju informativno komunikacionih tehnologija. Na taj način se nastavlja započeta međugeneracijska saradnja u Čajetini.

Pokretanjem Kluba za stare, penzioneri će dobiti prostor u kojem mogu samostalno da organizuju različite proslave, da razmenjuju usluge i organizuju kulturno obrazovne sadržaje.

Projektom je predviđeno i formiranje biblioteke u okviru Kluba, tako da  će se organizovati akcije prikupljanja knjiga, koje će predstavljati i vid promocije aktivnog života i u starosti.

Projekat traje četiri meseca, a podržava ga Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

O svim dešavanjima tokom realizacije projekta, vesti će se postavljati na internet portalu omladinske organizacije (www.cmok.org.rs) na strani Mladi za stare.

Vesna Belčević, PR
UG Zlatiborski krug
Slobodana Penezića 31
Čajetina 31310
zkrug@open.telekom.rs
mob. 063.857.99.35

Privreda & usluge Obaveštenja Opština Čajetina, Čajetina