Za 30 godina 50.000 korisnika programa „Čigota”

2 Oktobar 2019  /  Izvor: Mirjana Ranković Luković, Zlatiborske vesti

1

„Sve više nam pedijatri iz Srbije šalju decu, uviđajući da je gojaznost jedan od možda najvećih problema kod mladih“, kaže direktor SB „Čigota" dr Aleksandar Simić.

Preko 22.000 noćenja ostvareno je u prethodna tri meseca u SB „Čigota“. Pored domaćih gostiju, ovde su boravili gosti iz Republike Srpske, BiH, Crne Gore, Austrije, Nemačke, Rusije... Među njima bili su i korisnici „Čigota" programa koji ove godine obeležava jubilej. Za ovih 30 godina skoro 50.000 gostiju je koristilo program „Čigota“, a ovoga leta ih je bilo oko 600. Što se tiče „Čigotice“, letos je oko 500 dece bilo na tom programu.

„Sve više nam pedijatri iz Srbije šalju decu, uviđajući da je gojaznost jedan od možda najvećih problema kod mladih“, kaže dr Aleksandar Simić koji je početkom leta preuzeo dužnost direktora ove zdravstvene ustanove. Inače, struktura gostiju u „Čigoti“ obuhvata pacijente koji dolaze preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, korisnike programa „Čigota“ i „Čigotica“, pacijente fizikalne medicine, reumatološke pacijenate, pacijente kod kojih je prvi put otkrivena akutna hipertireoza, kao i one koji nakon operacije karcinoma štitaste žlezde dolaze na terapiju radioaktivnim jodom. Tu su i gosti koji koriste komercijalne medicinske i nemedicinske usluge ove zdravstvene ustanove. „Kroz poliklinički deo, pošto mi imamo dosta zastupljenu ambulantu za bolesti štitaste žlezde i metabolizma, u ovom periodu je prošlo preko 5.000 pacijenata. Ovde bih istakao i važnost naših vizitnih profesora sa Medicinskog fakulteta koji učestvuju u pregledima, a to su endokrinolozi, endokrini hirurzi, neurohirurzi, kardiolozi, radiolozi, vaskularni hirurg“.

„Čigota“ nudi i odlične uslove sportistima i onima koji obavljaju pripreme na Zlatiboru, uz korišćenje bazena, teretane, ali i usluge sistematskih pregleda i fizikalne terapije. Takođe, „Čigota“ je prošle godine sa Olimpijskim komitetom potpisala ugovor koji ima za cilj da pruži podršku bivšim olimpijcima i sportistima nosiocima nacionalnih priznanja, kroz pružanje usluga boravka i medicinskih usluga svoje ustanove, što će se nastaviti sve do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Privreda & usluge Promocija Lečenje Opština Čajetina, Zlatibor