Xross Hard Enduro Reli 2022. - Zlatibor, Tara, Mokra Gora

17 Maj 2022  /  Izvor: Opština Čajetina
Datum: -

1

Xross Hard Enduro Reli, trka FIM Hard Enduro svetskog šampionata, biće vožena od 18. do 21. maja na Tari, Mokroj Gori i Zlatiboru, koji je domaćin dešavanja. Na trci će učestvovati najveće svetske zvezde ovog sporta, kao i vozači koji se hard endurom bave profesionalno i amaterski, a koji u Srbiju dolaze iz 23 zemlje. Tokom četiri dana publika će uživati u nesvakidašnjem spektaklu gledajući vozače koji na svojim motorima prelaze različite prepreke na planinama.
Svečano otvaranje relija zakazano je za sredu 18. maj u centru Zlatibora na Kraljevom trgu u 9.30 časova. O samoj trci  i njenom značaju za srpski reli moto sport, ali i o značaju za turizam zapadne Srbije govoriće:

  • Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomuniacija Vlade Republike Srbije
  • Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, domaćin ovog takmičenja
  • Winfried Kerschhaggl ispred FIM Hard Enduro Svetskog šampionata
  • Branislav Đurić, organizator trke svetskog šampionata Xross relija

Više o događaju možete videti u nastavku.

Ovo je prvi put u istoriji motosporta u Srbiji da se jedna trka vozi na nivou svetskog šampionata. Srbija je uspela da se nađe među osam zemalja koje će biti domaćini svetskog prvenstva u hard enduru. Organizacija ovog događaja ima izuzetan značaj za turizam Srbije, ali i Zlatibora koji će biti domaćin relija. U isto vreme, pozitivno će uticati na popularizaciju hard endura kao sporta. 

Svečano otvaranje relija zakazano je za sredu 18. maj u centru Zlatibora na Kraljevom trgu u 9.30 časova, a publici će se obratiti Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, Winfried Kerschhaggl ispred FIM Hard Enduro Svetskog šampionata i Bratislav Đurić ispred Xrossa.  Neposredno pred početak, učesnici relija provozaće Xross defile pešačkom zonom do Kraljevog trga, noseći zastave svojih zemalja. 

Nakon svečanog otvaranja, vozači će se uputiti do gondole gde će voziti trening i kvalifikacije za prolog Akrapovic Straight Rhythm. A veliko finale prologa počeće u 15 časova, kada će poligon sa 12 prepreka prelaziti po 16 najboljih vozača iz svake klase u formaciji 1 na 1. Oni će voziti na ispadanje, sve dok na poligonu ne ostane samo jedan - najbolji među njima. Ovaj zadatak neće biti nimalo lak, budući da je pred takmičarima 12 teških prepreka kao što su ogromni balvani, kamenjari i kontejneri sa vodom kroz koje će morati da voze motore.  

Prvi trkački dan startuje u četvrak 19. maja u 8. 00 časova a vozače čeka trasa od 100 kilometara u prelepom ali surovom ambijentu planine Tare. 
U petak 20. maja vozi se još 100 kilometara po živopisnim predelima Mokre Gore, dok će se poslednjeg dana u subotu, 21. maja, vozači otisnuti na još 100 km hard enduro vožnje na Zlatiboru. Za svaki trkački dan na svakoj od ove tri planine organizatori će označiti tačke na kojima će gledaoci moći da posmatraju prolazak vozača. Te tačke biće ograđene i publici je strogo zabranjeno da se kreće ostalim delovima trase koji nisu obeleženi kao mesta za posetioce. Svečano proglašenje pobednika Xrossa biće održano na Kraljevom trgu u 18 časova u subotu, 21. maja. 

Sve dodatne informacije nalaze se na sajtu www.xross.rs  dok se zvanične informacije o hard enduro svetskom šampionatu i ostalim rundama mogu naći na iridehardenduro.com.

Organizaciju ovog prestižnog događaja iz sveta auto-moto sporta podržali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo omladine i sporta, Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor kao i Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad.

Za dodatne informacije posetite: www.xross.rs
Instagram: https://www.instagram.com/xrosschallenge/
Facebook: https://www.facebook.com/xrosschallenge
 

Sport & rekreacija Takmičenje Vožnja Opština Užice, Mokra Gora, Opština Čajetina, Zlatibor