XROSS HARD ENDURO 2023. reli voziće se tri dana duž 300 kilometara staza na Zlatiboru, Mokroj Gori i Tari

15 Maj 2023

1

XROSS HARD ENDURO 2023. reli voziće se tri dana duž 300 kilometara staza na Zlatiboru, Mokroj Gori i Tari. Svečano proglašenje pobednika održaće se u subotu, 20. maja u 15 časova na Kraljevom trgu. Od 16. do 20. maja 2023. godine Zlatibor će biti ponosni domaćin Svetskog šampionata u jednoj od najuzbudljivijih moto disciplina – hard enduro, koja podrazumeva takmičarski reli duž izuzetno zahtevnih staza sa preprekama.
U utorak 16. maja u 17 časova na Kraljevom trgu biće održano svečano otvaranje XROSS HARD ENDURO relija. U okviru svečanog otvaranja biće predstavljeni učesnici iz preko 40 zemalja sveta, a prisutnima će se obratiti predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, predsednik Svetske enduro federacije Winfried Kerschhaggl i predstavnik organizatora Branislav Đurić.

U sredu 17. maja na parkingu pored Turističko rekreativnog kompleksa na Zlatiboru biće održan:
10 - 15 časova - trening i kvalifikacijena Prologu za sve klase 
16 - 18 - Akrapović Enduro cross finale, najatraktivniji deo manifestacije.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović, izjavio je da je Zlatibor na ovaj način obogatio svoju turističku ponudu, i istakao da je ova saradnja primer koji pokazuje kako sport može doprineti razvoju turističkih potencijala i međunarodnoj promociji naše zemlje. 

- Poseban poklon za sve goste koji budu boravili na Zlatiboru biće uvodni deo takmičenja, koji se održava na parkingu kod Turističko rekrekreativnog kompleksa Zlatibor, u utorak, 17. maja, od 16 do 18 časova. Publika će moći izbliza da vidi i uživa u moto akrobacijama preko 300 učesnika iz 40 zemalja na poligonu. Izuzetna nam je čast što će mnogi od njih upravo na našoj planinskoj lepotici upoznati Srbiju i njenu očaravajuću prirodu, ali i iskusiti čuveno gostoprimstvo zlatiborskih domaćina. Verujem da je ovo i neponovljiva prilika i za sve stanovnike zlatiborskog okruga da vide nešto nesvakidašnje i uživaju u novim sadržajima koje kao turističko mesto organizujemo. 

Zahvaljujući odličnoj organizaciji prošlogodišnjeg takmičenja, Zlatibor je ove godine dobio i posebnu čast da bude lokacija startne trke u okviru Šampionata koji će se dalje nastaviti u Austriji, Italiji, Rumuniji, Kanadi, Španiji i Nemačkoj.

SATNICA DOGAĐAJA

Utorak 16. Maj Kraljev trg Zlatibor

17h - Defile učesnika Xross Hard Enduro Relija centrom Zlatibora i okupljanje na Kraljevom Trgu 
17.15h - Svečano otvaranje Xross relija i svetskog hard enduro šampionata (govornici Milan Stamatović predsednik Opštine Čajetina, Winfried Kerschhaggl predsednik Svetske enduro federacije i Branislav Đurić predstavnik organizatora 

Sreda 17. Maj Parking pored Turističko rekreativnog kompleksa Zlatibor

10h - 15h - trening i kvalifikacije na Prologu za sve klase. 
16h - 18h - Akrapović Enduro cross finale 

Četvrtak 18. Maj (Zlatibor - Tara - Zlatibor)

8h - Start trke 
16h - zatvaranje prvog takmičarskog dana 

Petak 19. Maj (Zlatibor - Mokra Gora - Zlatibor)

8h - Start trke 
16h - zatvaranje drugog takmičarskog dana 

Subota 20. Maj (Zlatibor)

8h - start trke 
Dolazak prvih vozača na cilj koji će biti postavljen na Kraljevom trgu očekuje se oko 13h, što znači da publika kreće da se okuplja već oko 12, 12.30 kako bismo dočekali vozače. 
15h - dodela nagrada na Kraljevom trgu. 

Lokacije za posetioce za četvrtak, petak i subotu biće objavljene na sajtu www.xross.rs, (sa sve google maps linkovima kako doći do tamo) neposredno pred taj trkački dan. 

Sport & rekreacija Takmičenje Vožnja Motori Opština Čajetina, Zlatibor