Xross Challenge 2018: Tara ponovo izaziva najbolje Hard Enduro vozače

15 Jun 2018  /  Izvor: Turizam Bajina Bašta
Datum: -

Najveća i najteža Hard Enduro trka u Srbiji, Xross Challenge po peti put izazvaće Hard Enduro vozače da testiraju svoju izdržljivost i snagu svojih motora u prelepom, ali surovom ambijentu planine Tare. Trka će biti održana od 15. do 17. juna, a na Taru stiže i Vejd Jang (Wade Young) iz Južne Afrike koji je jedan od Top 10 Hard Enduro vozača u svetu.  

Nema sumnje da će Xross Challenge i ove godine do krajnosti testirati fizičku i mentalnu spremnost vozača i izdržljivost njihovih mašina jer će tokom tri dana vožnje na svojim dvotočkašima prevaliti oko 200km trasa. Nemojte da vas zavara naizgled mala kilometraža, jer je u pitanju off-road vožnja pa takmičari voze uz ekstremne uzbrdice, spuštaju se nizbrdo, voze kroz kamenjare, potoke, blato, grebene i šume, zbog čega trka u zavisnosti od iskustva i spretnosti vozača može trajati i do 10 sati.

U petak 15. juna pred takmičarima će biti ispit agilnosti i spretnosti, odnosno Prolog - specijalno napravljen poligon sa preprekama kao što su balvani, kamenje i zemljani doskoci. Budući da je zbog prirode ovog sporta Prolog jedini segment trke koji publika može da isprati od početka do kraja, Xross Team je odlučio da se on sa Kaluđerskih bara na Tari ove godine preseli u Bajinu Baštu kako bi veći broj ljudi mogao da uživa u majstorijama na dvotočkašima. Nakon Prologa vozače čeka 60km Enduro vožnje kroz Taru, subota je rezervisana za 90km Hard Endura, a poslednjeg dana trke, u nedelju voziće se 60km Extreme Endura. Organizatori će neposredno pred trku objaviti i lokacije na planini na kojima će publika moći da bodri vozače u njihovoj borbi protiv surovih prepreka.

Xross Challenge trka i ove godine imaće tri kategorije težine - PRO, EXPERT i HOBBY.  Izazov na Tari za sada su prihvatili vozači iz više od 10 zemalja. Za sada se prijavilo oko 170 vozača koji dolaze iz više od 10 zemalja, a najveća zvezda biće Vejd Jang (22), jedan od najboljih Hard Enduro vozača na svetu. Jang se u istoriju ovog sporta upisao sa samo 16 godina kada je osvojio legendarnu trku Roof Of Africa koja je najstarija i jedna od najtežih Hard Enduro trka u svetu. U međuvremenu našao se na podijumima nekih od najvećih i najtežih svetskih trka kao što su Hell’s Gate, Red Bull Romaniacs, Red Bull Megawatt 111, Extreme XL Lagares, a impresivnoj kolekciji odličnih rezultata nedavno je dodao i pobedu na Machete Hard Enduro trci. Jang će dva dana pre trke, 13 i 14. juna održati Hard/Extreme Enduro kliniku na Tari, gde će svoje znanje i iskustvo nesebično podeliti sa vozačima koji žele da unaprede svoju tehniku vožnje.

Međutim, osim vozača i posetioci će imati priliku da probude svoj avanturistički duh i upoznaju se prirodnim lepotama Tare. Autdor organizacija Green Bear (Zeleni Medved) na Tari će tokom trajanja Xross Challenge trke organizovati specijalne avanture za odrasle posetioce i decu. Moći će da probaju SUP (stand up paddle) na jezeru Perućac, Alpinizam (abzajl) na Sokolarici ili da se otisnu u šetnju Kaluđerskim Barama i obilazak vidikovca na Tari.

Kada je prvi put organizovan 2014. godine Xross Challenge je bio jedina Hard Enduro trka u Srbiji. Za četiri godine postojanja povećao je ne samo interesovanje publike za ovaj moto sport, već i znanje i informisanost domaćih vozača o motorima, zaštitnoj opremi i tehnikama vožnje. Odlična organizacija u kombinaciji sa surovim reljefom Tare, koji je odličan za ovu vrstu sporta, doprineli su tome da Xross Challenge postane jedna od najboljih trka ovog tipa u regionu za koju vlada veliko interesovanje širom sveta.

Kontakt i info:
Marija Joksimović  “Xross Team” -  061/1752305
Sinisa Spasojevic S.T.C. “Bajina Basta”  - 065/5331664

Sport & rekreacija Takmičenje