Vuk sit, koze na broju - gazdinstvo "Vuk i koza" Kriva Reka Zlatibor

13 Jul 2018  /  Izvor: ZoomUE

1

Jasmina je bila uspešan project menadžer u Beogradu, a njen suprug Vojislav godine je provodio daleko od porodice, radeći u inostranstvu. Životni tempo su odlučili da uspore sada, dok čekaju da u njihovu porodicu stigne peta beba. Svoja znanja odlučili su da ulože u zdravlje i dobro raspoloženje, zajednički stvarajući potpuno sammoodrživo domaćinstvo “Koza i vuk” nadomak Užica.

Vojislav i Jasmina, ljubitelji ekstremnih sportova i adrenalina, posle niza godina brzog i često stresnog života, odlučili su da se vrate u Krivu Reku, selo kraj Užica, gde su se i prvi put sreli. Vojislav je dugo radio u inostranstvu, uz šta se bavio i alpinizmom, kanjoningom, splavarenjem, ronjenjem, padobranstvom, paraglajdingom, ali i fotografisanjem veličanstvenih prirodnih lepota. U neke avanture, išli su i zajedno, a sada, dok očekuju peto dete, odlučili su da se skrase na nadmorskoj visini od 740 metara, gde ih je sačekala Jasminina dedovina i Vojislavovo imanje.

Jasmina i Vojislav su na svom gazdinstvu „Vuk i koza“, pronašli način da vuk bude sit, a koze na broju, proizvodeći zdravu, organsku hranu, gajeći svoje povrće, voće, životinje…uz pomoć starijih, ali i najmlađih ukućana.

Kako bi stvorili sasvim samoodrživo domaćinstvo, mnogo toga su već uradili, već su počelii organsku sertifikaciju nekih proizvoda, ali mnogo toga je još pred njima, poput izgradnje akvaponije – ekosistema u kom bi oni hranili ribu, riba biljku, a biljka prečišćavala vodu i vraćala je ribi.

Ovaj kreativni par se slaže da je u Srbiji najekstremniji sport gajenje petoro dece, ali i da je to u ovakvom okruženju lakše. Adrenalin im ne nedostaje, a Vojislav fotoaparatom sada beleži najlepše trenutke njihove lične, seoske idile.

 

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Kriva Reka