Voz do Višegrada - Nostalgijom od Mokre Gore do Višegrada

29 Avgust 2017  /  Izvor: Železnice Srbije, Šarganska osmica

1

Muzejsko-turistički voz “Nostalgija” 1. jula krenuo je iz Mokre Gore i stigao u Višegrad, najavljujući skoro uspostavljanje saobraćaja prugom uskog koloseka između ova dva turistička centra.

U prisustvu rukovodstva sve četiri železničke kompanije iz Srbije, predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, Željeznica Republike Srpske i opštine Višegrad, Jugoslav Jović, direktor “Srbija Voza” i izvršni direktor poslova infrastructure Željeznica Republike Srpske Boško Prelić potpisali su ugovor o korišćenju pruge uskog koloseka Vardište - Višegrad, kojim se omogućava uspostavljanje železničkog saobraćaja na ovoj relaciji. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Vlade Republike Srbije i ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastructure.

Potpisanim ugovorom regulišu se međusobni odnosi povodom ustupanja dela železničke infrastrukture pruge Vardište - Višegrad, čime se stvaraju uslovi za uspostavljanje redovne turističke železničke linije na ovoj relaciji.

Pruga od Mokre Gore do Dobruna osposobljena je za saobraćaj 2006. godine, a od Mokre Gore do Višegrada 2010. godine, ali su u prethodnom periodu popularnim “Ćirom” na ovoj relaciji putovale samo organizovane grupe turista.

Sada su stvoreni uslovi i za uspostavljanje redovnog železničkog saobraćaja.

Pruga Mokra Gora - Višegrad duga je oko 25 kilometara, a nekoliko stotina hiljada turista koji godišnje posete ove turističke centre imaće i jedinstvenu priliku da se muzejskim vozom prevezu na ovoj relaciji i uživaju u putovanju prugom uskog koloseka i krajolicima duž pruge. Tokom vožnje, turisti će moći da obiđu i manastir u Dobrunu.

Zahvaljujući izgrađenom Andrićgradu u Višegradu, sada ovo mesto posećuje značajno veći broj turista, pa će puštanje u redovan saobraćaj pruge između Mokre Gore i Višegrada doprineti i poboljšanju sveukupne turističke ponude.

Potpisivanje ugovora između železnica Srbije i Republike Srpske o uspostavljanju redovnog saobraćaja na pruzi Mokra Gora - Višegrad upriličeno je povodom 32. Zavičajnih dana Mokrogoraca i prijatelja Mokre Gore.

Zakup voza za grupe:
Na relaciji Mokra Gora - Višegrad - Mokra Gora
Sa dizel vučom 60.000,00
Sa parnom vučom 120.000,00

Cene voznih karata:
Mokra Gora - Višegrad - Mokra Gora
Odrasli: 800,00
Deca: 400,00

Starosna granica za decu od 6-14 godina
Deca do 6 godina se voze besplatno

Maksimalni kapacitet voza 150 odraslih osoba ili 200 dece.

Informacije i rezervacije za voz Nostalgija
Centralni buking "Šarganska osmica": 031.800.125
Stanica Mokra Gora 031.800.003

Turizam Promocija Provod i zabava Opština Užice, Mokra Gora