Volonteri u zlatiborskim selima

31 Jul 2013

Ovih dana se završava drugi mesec u kojem mladi volonteri obilaze starce u zlatiborskim selima, druže se sa njima i pomažu im u svakodnevnim obavezama, kao deo projekta U ime starih.

Marija, Branka, Aleksandar, Vesna, Nevena, Đorđe i Ana, tokom juna i jula su sa ekipom koju čine medicinska sestra i vozač, obilazili starce i starice koji žive sami u selima opštine Čajetina.

Dok Milena, apsolvent medicine, starima meri pritisak i nivo šećera u krvi i daje im savete o korišćenju lekova, mladi volonteri obavljaju svakodnevne poslove koji predstavljaju veliku pomoć za starce i starice koji žive sami. Devojke i mladići, od kojih neki u svojim domovima nisu uzeli metlu u ruke, u kućama ovih starih ljudi peru prozore, čiste, peru sudove, kose oko kuće, cepaju i slažu drva, rade u malinjaku...

Prema rečima Jagode Jeremić, koordinatora volontera, svaka pomoć starima je dobrodošla, a najviše se raduju druženju sa mladima i prilici da sa njima porazgovaraju.

Volonteri su tokom ova dva meseca obilazili starce u Trnavi, Dobroselici, Alinom Potoku, Rudinama i Gostilju, a do nekih kuća su dobar deo puta pešačili. Do sada je 38 korisnika uključeno u volonterske posete.

Zorica Milosavljević, koordinatorka projekta kaže da će se u narednom periodu nastaviti sa posetama prema potrebama korisnika, a za veće poslove, kao što je priprema ogreva za zimu, cepanje i slaganje drva, organizovaće se volonterske akcije koje će uključiti veći broj volontera. Ovim projektom se nastavljaju aktivnosti Zlatiborskog kruga koje vode ka povećanju socijalne uključenosti starih lica i poboljšanju njihovog položaja razvijanjem usluga socijalne zaštite i uvođenjem novih vidova podrške. Takođe, na ovaj način se promoviše međugeneracijska saradnja i volonterizam kao vid rešavanja problema u lokalnoj zajednici i participacije mladih.

Udruženje građana Zlatiborski krug sprovodi projekat U ime starih, koji se realizuje u Nišavskom i Zlatiborskom okrugu, u partnerstvu sa organizacijama Društvo za razvoj kreativnosti iz Aleksinca i Udruženje samohranih majki iz Niša. Projekat je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beograd.

Vesna Belčević, PR
UG Zlatiborski krug
Slobodana Penezića 31, Čajetina
Phone: +381 63 85 79 935
E-mail: zkrug@open.telekom.rs

Privreda & usluge Akcija Opština Čajetina, Zlatibor