VITEZ SRBIJE 2021. - 12-e vidovdanske kulturne svečanosti

24 Jun 2021  /  Izvor: Opština Čajetina
Datum:

1

Vidovdanske kulturne svečanosti održavaju se 12. put za redom pod pokroviteljstvom opštine Čajetina uz podršku Tursitičke organizacije Zlatibor.

Dodele priznanja „Vitez Srbije“ u okviru manifestacije Vidovdanske kulturne svečanosti, održaće se u subotu 26. juna, na Zlatiboru u Kulturnom centru, sa početkom u 18 časova.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti  jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti za decu dodeli Urošu Petroviću. Plaketa Vitez srpske glume pripala je Olgi Odanović, Vitez srpske muzike Bojan Suđić, Vitez srpskog slikarstva je Željko Đurović, Vitez srpskog sporta Marina Maljković. Vitez srpske medicine Odeljenje anesteziologije KBC „Dr Dragiša Mišović“, dok je Vitez novinarstva za  oblast dokumentarnog TV Filma Slađana Zarić.

Ovogodišnji nagrađeni priznanja su dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

Uroš Petrović, jedan od naših najčitnijih pisaca za decu poziva na samosvest i odgovornost prema deci. Da bi se taj viteški nauk preneo, i sami morate biti vitez: mudar, hrabar, plemenit, sa otvorenim dečjim srcem i radoznalim umom. Bez dece i bez pesnika sutrašnjice nema.

Olga Odanović, jedna od najvećih srpskih glumica, zbog brojnih uloga u pozorištu, televizijskim serijama i filmovima, koje uvek igra sa novom svežinom i kreativnošću, zasluženo je nagrađena za svoj viteški doprinos glumačkoj profesiji u Srbiji.

Vitez muzike je maestro Bojan Suđić, vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici. Više od jedne decenije nalazi se na mestu umetničkog direktora Muzičke produkcije RTS-a i šefa i dirigenta renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Redovni je profesor dirigovanjama na FMU u Beogradu i šef i dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije.

Vitez u domenu sporta je i Marina Maljković, selektor srpskih košarkašica, jedna od najcenjenijih stručnjaka u ženskoj košarci na svetu, kreator programa „Besplatne škole za devojčice osnovnoškolskog uzrasta“.

U doba pandemije jedno zanimanje u medicini se izdvojilo, anesteziolog. Oni su bili prvi na udaru i na najkritičnijim mestima i podneli najviše žrtava u struci. Ustanova koja je rešavala nerešive Kovid pacijente, bila je KBC „Dr Dragiša Mišović“, odeljenje anesetziologije, ove ustanove, ponelo je priznanje Vitez medicine.

Vitez srpskog slikarstva  je Željko Đurović, u korpusu savremene srpske likovne umetnosti,  jedan od najsvestranijih naših umetnika. Ovaj umetnik predstavlja sam vrh naše, i ne samo naše, slikarske fantastike.

Slađana Zarić, Vitez novinartsva, oblast dokumentarnog TV Filma, poslednjih desetak godina sa strašću iskusnog dokumentariste, bavi se istorijskim i aktuelnim temama. Ti radovi ostvaruju edukativnu i vaspitnu funkciju kod TV    gledalaca, posebno mlađe generacije i tu se vidi njihova vrednost.

Programom Vidovdanskih kulturnih svečanosti, koje se održavaju u subotu, 26. juna, na Zlatiboru će početi  Zlatiborsko kulturno leto u okviru kojeg će se održati brojne predstave, koncerti  i  manifestacije.

 

Javni sektor Promocija Opština Čajetina, Zlatibor