Vetrovima unazad - nova zbirka poezije Mirjane Ranković Luković

16 Decembar 2014

1

„Vetrovima unazad“ naslov je nove, dugo očekivane, zbirke poezije naše sugrađanke, književnice Mirjane Ranković Luković.
„Odavno nisam video ovakve pesme, nekog savremenog pesnika u Srba, kao što su pesme Mirjane Ranković Luković. Pesme u ovoj knjizi kao da je pisalo bar pet pesnika sa pet različitih strana sveta…Njeni stihovi dokazuju da pesma može da bude „pametna“ iako nije „hermetički zatvorena“. Mirjana nije nasela provokaciji netalentovanih, da je pesma što manje razumljiva-bolja!?!. Pesma je lepša što je razumnija…“, rekao je Nedeljko Popadić, pisac i urednik izdavačke agencije „Vitez“.


U recenziji zbirke koju potpisuje sarajevski pisac Goran Vračar stoji: „Razigrane misli Mirjana hvata u jednostavnu misao koja objašnjava iskonsko pravilo postojanja, čime do bola razotkriva jednostavnost odnosa željenog i želje, i na pravi način pokazuje svu uzaludnost igara koje svakodnevno igramo sami sa sobom i cijelim svijetom nemoćni da vrijeme i događaje oblikujemo na jedini mogući i jedini ispravan način, onako kakve one u stvari i jesu“.


U svet književnosti Mirjana Ranković Luković zakoračila je 1998. godine objavivši svoju zbirku poezije „Drugi deo mene“. U istoj godini usledila je još jedna zbirka pesama „Lica ljubavi“, a potom objavljuje pripovetke: „Nakon svih ovih godina“, „Peščano vreme“, „Ulazeći u priču“ i „Priče iz Pričevića“. Autorka je i romana „Muškarci ne plaču“.


Izdavanje knjige pomogli su JP „Kulturno sortski centar Čajetina“ i opština Čajetina, a knjiga je objavljena u izdanju agencije „Vitez“ iz Beograda, čijoj promociji se radujemo uskoro

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina