Vašar starih zanata i zanimanja u Muzeju "Staro selo"

13 Avgust 2014  /  Izvor: Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno
Datum:

1

U subotu 16. avgusta 2014. godine, u vremenu od 10 do 17 časova organizuje se Vašar starih zanata i zanimanja u Muzeju na otvorenom ,,Staro selo“ u Sirogojnu sa ciljem promovisanja majstora rukotvorina, njihovih umeća, kao i uvažavanja i isticanja vrednosti znanja koja se generacijama prenose i opstaju do danas.

Vašar starih zanata i zanimanja je izložba na kojoj će zanatlije predstaviti živo zanatsko nasleđe, i proizvode koji pripadaju prošlosti, a koji se i danas koriste. Posetioci će direktno od zanatlija moći da saznaju o zanatima, o zanatskim proizvodima i da aktivno učestvuju u izradi i degustaciji pojedinih proizvoda.

Na Četvrtom vašaru predstaviće se lončari iz sela Zlakusa, majstor koji izrađuje čuture iz sela Pilica, majstori stolarskog zanata koji prave sinije, tronoške, "poduslonite” stolice, i druge proizvode za domaćinstvo, kao i oni koji prave muzičke instrumente: frule, dvojnice, gusle, zatim kačari, korpari, krojači ,,narodnog odela”, katrandžije, licideri… Predstaviće se proizvođači rakije, kajmaka, pršute, proizvoda po kojima je oblast užičkog kraja uvek bila poznata. Rukotvorine domaće radinosti predstaviće tkalje, pletilje, vezilje.

Organizator: Snežana Tomić, muzejski savetnik

Kultura & tradicija Izložba Provod i zabava Opština Čajetina, Sirogojno