Užički dizajner Petar Vuković i RUSTIO na auto sajmu u Detroitu

30 Novembar 2014  /  Izvor: NOVOSTI

PETAR Vuković (29), industrijski dizajner iz Užica, jedan je od ukupno 15 ravnopravno nagrađenih autora na prestižnom američkom „Mišlen čelendž“ konkursu. Dizajn njegovog futurističkog automobila „rutsio“ biće predstavljen od 13. do 26. januara 2015. godine na jednom od najvećih auto-sajmova - u Detroitu.

Ovaj Era je iza sebe ostavio 1.000 drugih učesnika konkursa iz celog sveta, a njegov uspeh je veći kada se zna da su u žiriju bili velikani industrije na točkovima, direktori dizajnerskih studija „Dženeral motorsa“, „Nisana“, „Mercedesa“, „Forda“...

Pobednici konkursa su autori ne samo estetike koncept-automobila, već i najsloženijih tehničkih i tehnoloških rešenja. „Mišlen“ je ovako zahtevnim propozicijama iz mora uspešnih i dobrih autora izdvojio one čiji talenat, stečeno znanje i uloženi rad, zadivljuju i „tate“ automobilske industrije.

- Ovo priznanje u stvari je saznanje da sam ostvario napredak, ali je pre svega potvrda da je životni put koji sam davno izabrao pravi - kaže Vuković. - Za kreaciju, važni su inspiracija i žestok rad. Ovaj spoj stavlja vas na liniju između imaginacije i stvarnosti. Onda se domaštano materijalizuje, u skladu sa resursima koje imate na raspolaganju. Sledi preispitivanje: „Zašto je ovako, a ne drugačije?“ Cilj svega je videti više i bolje, naučiti još, i na kraju, stvoriti nešto čega bez vas, na svetu ne bi bilo. Čak je i taj ostvareni cilj predmet preispitivanja, dokazuje se sloboda razmišljanja autora i stepen razvoja proizvoda.

Priželjkuje Vuković, veliko čudo: da znanje brojnih i rad svih, donesu više posla i novca ljudima u Srbiji. Ali, novac je, kaže, samo način definisanja vremena u svakodnevici. Tako nastaje i ideja uspeha. E, tu je „kvaka“, za uspeh novac nije presudan - potrebno je negovati kulturu svog naroda. Tek je svest koja iz kulture proističe, merilo rasta pojedinca, naroda, grada, države...

Tako Vuković „dizajnira“ u onom što je suštinski bitno: ne da se novca dokopamo, već da se duh ovog naroda uzdigne. Tako o našem velikom čudu razmišlja jedan Era, dok predstavlja sopstveni automobil „rutsio“.

- Glavna odlika automobila je mogućnost rotiranja točkova vertikalno i horizontalno. Centar rotacije osovina se nalazi u šasiji i za prednji i zadnji deo automobila, dok se centar vertikalne rotacije točkova nalazi na samom točku. Specifična konstrukcija točkova ali i guma, omogućava finu kontrolu željene količine prijanjanja za podlogu - objašnjava industrijski dizajner iz grada na Đetinji.

PRESUDNO JE ZNANjE

- Kod nas, u ovome što je od industrije preostalo i što pokušava da se iz pepela podigne, malo ko smatra da je presudno osloniti se na znanje - smatra Petar Vuković. - Neznanje ugrožava ceo sistem, rastače ga do propasti, pa se čak i u društvenom smislu gubi zajedništvo nekada karakteristično za srpski narod.

Autor teksta: Nikola Janković, Novosti

Privreda & usluge Zanimljivosti Opština Užice