Usvojena inicijativa za „skijaški“ raspust - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

17 Jun 2015  /  Izvor: Skijališta Srbije

1

Ministarstvo prosvete usvojilo je inicijativu za pomeranje zimskog raspusta, kako bi što veći broj dece mogao da iskoristi sneg i povoljne uslove za boravak na planinama. 

Zimski raspust za osnovce i srednjoškolce u školskoj 2015/2016. godini biće podeljen u dva dela, pa će se učenici odmarati 8 dana u januaru i 12 dana u februaru.

Ovakav kalendar obrazovno-vaspitnog rada je rezultat inicijative koju su predvodili predsednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola iz Užica, uz podršku Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica, stručne javnosti i turističke privrede.

Predlog za izmenu kalendara obrazovno-vaspitnog rada u školama sastavljen je na osnovu analiza koje je sprovela Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica, a u okviru Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji koji finansira švajcarska vlada preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Analize na kojima su predlagači izradili predlog kalendara obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama, pokazale su da ovaj predlog ne ugrožava nastavni tok, te da obezbeđuje dobru osnovu za proces učenja i nema didaktičkih nedostataka u odnosu na važeći kalendar obrazovno-vaspitnog rada u školama. Takođe, pokazalo se da promena kalendara može imati pozitivan efekat na zdravlje dece jer se njome otvara mogućnost da deca više vremena provedu u aktivnom bavljenju zimskim aktivnostima, dok bi u školama doprinela uštedama u korišćenju energenata u zimskim mesecima uklapajući se u aktuelne mere štednje. Važan segment na koji je Regionalna razvojna agencija Zlatibor obratila pažnju u istraživanjima su i pozitivni efekati na zapošljavanje i povećanje prihoda, posebno u zimskim centrima.

„Rezultati ovih temeljnih analiza su uz predlog za izmenu kalendara obrazovno-vaspitnog rada u školama predstavljeni Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je početkom juna tekuće godine i zvanično objavilo da će se zimski raspust naredne školske 2015/'16. godine realizovati od 01. Do 12. februara, dok će osnovni i srednjoškolsi imati i mali predah tokom novogodišnjih i božićnih praznika, od 31. decembra 2015. do 08.januara 2016. godine“, rekao je g-din Darko Đurović, direktor Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji.

Sport & rekreacija Obaveštenja Opština Čajetina, Zlatibor