Uspešno završen prvi "HillsUp" festival

30 Jul 2014  /  Izvor: Organizacioni odbor festivala HillsUp

Na Zlatiboru je od 23. do 26. jula održan prvi “HillsUp” festival. Koncertni prostor na Tić polju za četiri dana festivala posetilo je, prema procenama policije i organizatora, oko osam hiljada ljubitelja rok i elektronske muzike iz svih krajeva Srbije, ali i iz zemalja u okruženju.

Uvod u festival bio je foto konkurs koji je trajao do prvog dana festivala. Najviše glasova, u izboru od trideset tri fotografije, i nagradu (digitalni fotoaparat i komplet ulaznica) dobila je fotografija “Poljsko cveće” Milene Knežević. Organizatori su oduševljeni kreativnošću fotografa amatera na zadatu temu konkursa “Zlatibor i ti”.

Početak aktivnosti u okviru festivala obeležio je turnir u basketu “3 na 3”, koji je održan u sportskoj hali u Čajetini i na terenima Studentskog odmarališta “Ratko Mitrović” na Zlatiboru. Na turniru je učestvovalo deset ekipa, a titulu Kraljeva planine i nagradu od 50 000 dinara dobila je ekipa “Caffe  Surprise” iz Užica (Nemanja Arnautović, Nikola Jevtović, Nikola Bakračlić, Nikola Mirković) koja je u finalu pobedila ekipu “Caffe Intermezzo” iz Višegrada (Nemanja Pavlović, Nikola Pavlović, Nemanja Stanimirović, Stefan Ivanović). U borbi za treće mesto bolja je bila ekipa “Dr Avdalović” iz Beograda. Na dan finala održano je i takmičenje u šutiranju trojki, gde se najbolje pokazao Stefan Otašević iz Beograda.

Organizatori su, u saradnji sa Turističkom organizacijom Zlatibora, svim posetiocima poklonili nulti dan festivala, na koji je ulaz bio besplatan. Sredu veče, 23. jula otvorili su svojim nastupima grupe “Violet” iz Kragujevca i “Smilers” iz Užica, a onda je na binu izašla legendarna sarajevska grupa “Zabranjeno pušenje” koja je u dva sata programa publiku počastila svojim najvećim hitovima kao što su: “Bos il` hadžija“, „Zenica blues“, „Balada o pišonji i žugi“, „Fikreta“ i mnoge druge.

Prvog dana festivala, u muzičkom delu programa, nastupilo je čak sedam izvođača. Mlađa publika je bila oduševljena nastupom grupe „S.A.R.S“, dok je nešto starije vodio ritam „Ramba Amadeusa“ i sarajevskog sastava „Letu štuke“. Kao prvi bend te večeri nastupio je užički bend „Moondance“, dok je novosadski bend „Osmi dan“ izvođenjem hitova Rammstein-a, Prodigy-a i drugih atmosferu prve festivalske večeri doveo do usijanja. Nakon ponoći usledio je blok elektronske muzike, pa su ljubitelji ovog pravca do ranih jutarnjih časova neumorno igrali uz muziku koju su za njih puštali popularni sastav „The Beatshakers“ i DJ „Felipe Navarro“.

Uz podršku „Orijentiring saveza Srbije“, prvog dana festivala održana je trka u planinarskoj orijentaciji u okviru dnevnih aktivnosti festivala. Staza duga devet kilometara je dodatno otežana specijalnim zadatkom na početku trke, a sa preprekama su se najbolje izborili i osvojili prvo mesto, kao i nagradu od 45 000 dinara, mešovita ekipa Planinarskog društva „Pobeda“ iz Beograda i „Tornik“ iz Čajetine. Planinarsko društvo „Maljen“ iz Požege je osvojilo drugo mesto i nagradu produženi vikend na Zlatiboru, dok su trećeplasirani, ekipa „Kancelarije za mlade“ iz Priboja, osvojili komplet ulaznica za naredni “HillsUp“ festival.

25. jula prvi su na scenu izašli članovi kragujevačkog benda “HELM”, a nakon njih i Real tribute bend koji je svirao najveće hitove RHCP-a. Ljubitelji rep muzike u glas su nizali stihove benda “Bad Copy”, posle kojih je usledilo masovno đuskanje uz pesme “Sevdah baby” i fantastične Jixx. Duo “Zap me strobe” nije dozvolio publici da stane, pa je žurka potrajala do zore uz nastup drum and bass sastava “Sofa Kru” kojima su se na sceni pridružili Sky Wikluh i MC Sicksoul.

Poslednje festivalske večeri ni najavljeno nevreme i kiša nisu sprečili ljubitelje benda “Zemlja gruva” da se već oko 20 časova počnu skupljati ispred bine i tiskati ispod kišobrana uz nastup grupe “Sicksoul”. Nakon fenomenalnog nastupa “Zemlje gruva” i zagrevanja koje je priredila ekipa DJ-ejeva ”AS FM” radija na scenu je izašao Edo Majka, koga publika u ovom delu zemlje do sada nije imala priliku da čuje, pa su zajedno u glas izgovarali stihove hitova kao što su “Bomba”, “Prikaze” i drugih… Još jedno zagrevanje AS FM radija, a onda uz prve taktove pesme “Puls” članovi benda “Van Gogh”, uz brojne efekte, izlaze na binu izazivajući oduševljenje kod publike. Nakon dva sata hitova “Van Gogh” je na bini smenila ekipa sa “AS FM” radija koja je zatvorila ovogodišnji “HillsUp” festival, dok su organizatori najistrajniju publiku, koja je neumorno đuskala i u četiri sata nakon ponoći, počastili besplatnim pićem.

Prvi „HillsUp“ festival je ispunio sva očekivanja organizatora, publike i izvođača, tako da svi sa nestrpljenjem već iščekuju naredni "HillsUp" festival.

Pogledajte fotografije sa festivala na Facebook strani Zlatibor.

Kultura & tradicija Festival Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor