Uspešno održan 8. šljivovački sajam domaće rakije

4 Maj 2015  /  Izvor: TO Zlatibor

Na Kraljevom trgu na Zlatiboru 1. maja održana je promocija 8. šljivovačkog sajma domaće rakije koji je održan u subotu 2. maja u Šljivovici. Posetioci su imali priliku da vide nesvakidašnju opremu za proizvodnju ovog tradicionalnog pića - kazan "čučavac" a majstori ovog zanata su još jednom pokazali da tradicija nije izgubila trku sa vremenom.

Kazan (lampek) “čučavac” koristio se za proizvodnju rakije u domaćoj radinosti. Najpre se na bakarni ili kalaisani kazan (bakrač) najčešće zapremine od 70 litara, a čije je ložište ozidano od pečene cigle i ilovače, postavi kapak-drveni sud od hrastovog drveta. Za razliku od današih “savremenih” kazana za proizvodnju rakije, nekadašnji kazan “čučavac” “daje” dva litra više rakije ali u ovom slučaju proces “pečenja” iste traje znatno duže.

Ovogodišnji osmi šljivovački sajam protekao je u znaku kvalitetne rakije. Popularna “Rakijada” je i ove godine privukla veliki broj posetilaca, kako meštana tako i gostiju koji prvomajske praznike provode na Zlatiboru. Sajam je svečano otvoren potpaljivanjem kazana “čučavca” uz šljivovačku zdravicu i bogat kulturno-umetnički program. U drugom delu programa proglašeni su pobednici sajma i ostali dobitnici vrednih nagrada.

Kontrolu kvaliteta vršila je kompanija „Jugoisnpekt“ i prema oceni žirija kvalitet izloženih rakija je izuzetno dobar ali se zbog takmičarskog dela morao odabrati pobednik. Za najboljeg proizvođača domaće rakije izabran je Miladin Kaljević iz Šljivovice.

Dobitnici velikih zlatnih medalja:
1. Miladin Kaljević, Šljivovica
2. Živojin Milovanović, Ribaševina
3. Rajko Jovanović, Drijetanj
4. Radenko Marković, Dražinovići
5. Nenad Luković, Šljivovica
6. Lazar Zorzić, Šljivovica
7. Milomir Popović, Kremna
8. Đoršđe Šukilović  Šljivovica
9. Andrija Korićanac, Lađevci
10. Dobrosav Šućurović, Šljivovica
11. Petar Radeljić, Šljivovica
12. Risto Delić, Šljivovica
13. Ljubodrag Kaljević, Šljivovica
14. Dragoslav Delić, Šljivovica
15. Predrag Milinković, Šljivovica
16. Ljube Joksimović, Čajetina
17. Miladin Kaljević, Šljivovica
18.Olga Šućurović, Šljivovica
19. Ljubiša Juzbašić, Jablanica
21. Dragan Urošević, Branešci
22. Sreten Smiljanić, Ljubiš
23. Specijalna rakija-kleka Milorad Skorković, Tripkova

Takođe kao deo programa posetioci su mogli da probaju najbolju pitu savijaču kao i razne proizvode od voća a bilo je upriličeno takmičenje u tradicinalnim privrednim veštinama, zatim zdravičari, najlepša seoska nošnja.

Kultura & tradicija Sajam Opština Čajetina, Zlatibor, Šljivovica