Uručena priznanja "Vidovdanski vitez"

22 Jun 2015  /  Izvor: Opština Čajetina

Dodelom priznanja Vidovdanski vitez, započelo je Zlatiborsko kulturno leto u okviru kojeg će se održati brojne predstave, koncerti i manifestacije.

Vidovdanske kulturne svečanosti održavaju se pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, i uz podršku Tursitičke organizacije Zlatibor.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti dodeli piscu Milisavu Saviću. Plaketa Vitez srpske glume pripala je Tanasiju Uzunoviću, Vitez srpske muzike Slobodanu Trkulji, Vitez srpskog slikarstva je Sergej Aparin, Vitez srpskog sporta Vladimir Vanja Grbić. Vitez srpske medicine je Akademik prof. dr Dragan Micić dok je Vitez srpske privrede Mića Mićić predsednik preduzeća MPP Jedinstvo - Užice.

Ovogodišnji nagrađeni priznanja su dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim doostignućima godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

„Kada siđete sa scene ono što je bila pasija, posvećenost, vitezova pre Vas, način na koji su vas inspirisali treba da prenesete na decu, koja sutra trebaju vas da učine ponosnim, rekao je primajući priznanje Vitez u svom domenu Vanja Grbić .

Akademik  prof.dr  Dragan Micić, poznati endokrinolog rekao je da je čast i obaveza primiti priznanje u Institutu Čigota, “kući slavnih endookrinologa“.

Tanasije Uzunović, jedan od najvećih bardova srpskog teatra, zbog brojnih uloga koje uvek igra sa novom svežinom i kreativnošću, koji već decenijama suvereno vlada pozorišnim daskama zasluženo je nagrađen za svoj viteški doprinos glumačkoj profesiji u Srbiji. „Ova nagrada, dolazi iz srca Srbije. Ona obavezuje, snaži i opominje, istakao je Uzunović.

Milisav Savić, jedan od naših najuglednijih savremenih prozaista objavio nesvakidašnju zanimlјivu i raskošnu monografiju „Dolina srpskih kraljeva“. Pisac ovom knjigom podseća, opominje, poziva na samosvest i odgovornost prema draguljima srpske tradicije.

Vitez је Slobodan Trkulja koji svojim dobro uvežbanim, virtuoznim, zvučnim savršenstvom sviranja i pevanja“, čuva tradicionalni zvuk balkanske i srpske muzike i viteški osvajaju publiku i kritiku, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

Svetski poznat i priznat umetnik, čija su dela izlagana u Parizu, Njujorku, Ženevi za koga kritika kaže da "Za Aparina slikarstvo je jezik mašte i strasti. A strast je sama supstanca vremena. Aparinovo slikarstvo imponuje ozbiljnošću neizbežnošću saopštenog i predočenog", zbog čega je priznanje iz oblasti slikarstva s pravom otišlo u ruke Sergeja Aparina.

Da je viteštvo moguće i u srpskoj privredi dokazuje preduzeće Sistem „Jedinstvo“ zapošljava preko sedam stotina stalno zaposlenih i šest stotina radnika na određeno. Ostvaruje godišnju realizaciju preko 50 miliona EUR, od čega u inostranstvu oko 20 miliona. Takođe ostvaruje, neprekidno, godišnji profit preko 3 miliona EUR.

Priznanja Vidovdanski vitez dodeljena su sedmi put zaredom, u kongresnoj Sali Instituta Čigota.
 

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor