Ukusi starih vremena u krčmi Gaj Zlatibor

30 Oktobar 2019  /  Izvor: Miroslav Vesović, Zlatiborske vesti

1

Živeli su u Dalmaciji u Zadru do 1991. godine kada je počeo rat. Milivoje Žilović je bio oficir JNA i kao takav bio je na ratištu u Kninskoj krajini do završetka rata. Još pre toga supruga Snežana došla je s malom decom u Srbiju. Nakon četiri godine porodica se ponovo spojila i dogovorili su se da život nastave na Milivojevom rodnom Zlatiboru 1994. godine. S obzirom da su ostali i bez posla i bez stana, krenuli su sa gradnjom kuće u naselju Gajevi na Milivojevoj dedovini, što bi naš narod rekao „od nule“. Nije bilo lako na samom početku, ali uz podršku najuže familije, korak po korak krenuli su ka ostvarenju svoje vizije, a to je bila krčma u etno-stilu, sa duhom starih vremena. I najzad, 2000-te godine skromno i stidljivo krčma je počela sa radom.

„Vrlo brzo gosti su prepoznali kvalitet naše usluge“, priča nam vlasnica krčme Snežana i dodaje: „Svi oni koji su nas posećivali preporučivali su nas svojim prijateljima, tako da se broj gostiju vremenom povećavao. Što se tiče tadašnje ponude to je bila komplet lepinja, kiselo mleko, domaće pite, kačamak i ništa više. Međutim, na zahtev gostiju koji su hteli što duže da uživaju u našem ambijentu i prelepom pogledu prema Čigoti i okolnim pašnjacima, u duhu starih vremena u ponudu smo uveli čorbicu od zelja i čorbast pasulj“.

Svu zaradu ulagali su u razvoj posla, završetak postojeće zgrade i pratećih objekata. Posao se vremenom sve više razvijao. Gosti su pristizali sa svih strana, kako iz naše zemlje, tako i iz inostranstva. Pored restorana Žilovići su napravili i jednu brvnaru u etno-stilu, za ljubitelje netaknute prirode, mira i uživanja. Restoran nema reklamu, reklama su sami gosti. Atmosfera u krčmi je domaća, opuštajuća. Pošto Milivoje svira harmoniku, često se tu i zasvira pa i zapeva. Dolazile su ovde i mnoge poznate ličnosti, te se znalo nekad uz dobru kapljicu ostajati i do četiri sata izjutra.

Milivoje i Snežana imaju dve ćerke, Milicu i Milenu. Do pre 10 godina i one su pomagale roditeljima. Danas imaju svoje porodice i kad je školski raspust dođu sa svojom decom u posetu roditeljima. Mišo i Sneža, kako ih inače zovu, upornim radom i s mnogo ljubavi ostvarili su svoje snove. Iz ratnog vihora do gole ledine u Gajevima, a sada žive u svome „malom carstvu“ podno Čigote. Najjači pokretač za ovu porodicu je bila velika upornost i ljubav koja im nikad nije nedostajala. Oseti se to u ovoj krčmi. Zato se gosti uvek i vraćaju, jer dobrota i vedrina koja se ovde oseti jednostavno pleni i tera vas da se uvek ponovo vraćate.

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Zlatibor