UG "Zlatiborski krug" - sumiranje rezultata

4 Jul 2019  /  Izvor: Mirjana Ranković Luković, www.zlatiborpress.rs

1

Juče je održana redovna Skupština UG „Zlatiborski krug“ na kojoj su sumirani rezultati rada od septembra prethodne, do juna ove godine. Pružanje usluga socijalne zaštite: Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju i pomoć u kući za stara lica, odvijaju se redovno  a pored toga se radi i na novim projektima.

Skoro dve decenije Udruženje građana Zlatiborski krug radi na unapređenju kvaliteta života svih stanovnika opštine Čajetina, a pre svega pripadnika ranjivih društvenih grupa, kao i osnaživanju građana za veće učešće u razvoju lokalne zajednice. Njihov rad je već odavno zapažen i van granica Zlatiborskom okrugu, jer su pri ostvarivanju svojih ciljeva sarađivali sa drugim organizacijama i dobijali podršku mnogobrojnih stranih i domaćih donatora. Tokom 18 godina postojanja realizovali su više od 20 projekata, a prepoznatljivi su po pružanju dve socijalne usluge u Čajetini, a to su: Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju „Zračak“ i pomoć u kući za stara lica.

Za Zlatiborski krug je malo otežavajuća okolnost raditi i na projektima van lokala, mada smo realizovali nekoliko kvalitetnih projekata. Jedan od njih je aktivnost za mlade u saradnji sa FORCOM, „Putuj svetom a ne netom“. Koordinator projekta je bila Jagoda Jeremić i to je uspešno realizovano, o čemu ste i izveštavali. Takođe, tu je i Savetovalište za žene, projekat koji je realizovan tokom cele godine uz podršku opštine Čajetina. Sredstva za realizaciju projekta su dobijena  na konkursu za finansiranje organizacija i udruženja u opštini. Pokazalo se da je ovo jako koristan projekat i da je naišao na interesovanje i zaista puno pomogao učesnicama. Nadamo se da ćemo dobiti sredstva i ove godine da bi od jeseni nastavili taj projekat. Trenutno se realizuje prjekat vezan  za cirkularnu ekonomiju u opštini Čajetina. Sve aktivnosti koje s do sada realizovane su kvalitetno i na vreme realizovani“, priča za Zlatiborpres Vesna Belčević, sekretar Udruženja.

Početkom oktobra na Zlatiboru će se održati Nacionalna konferencija eko škola Srbije koje će, preko projekta Cirkularna ekonomija, organizovati upravo „Zlatiborski krug“, što u Udruženju smatraju za čast, ali i obavezu. Do kraja godine, kažu, imaju želju da se uključe u projekte vezane za mlade, naročito za učenike viših razreda i srednje škole, jer smatraju da takvi programi nedostaju u ovoj sredini.
 

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Čajetina