Ubrzani radovi na izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

27 Septembar 2018  /  Izvor: Dragana Rosić www.zlatiborpress.rs

1

Radovi na izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru ovih dana su intenzivirani. U planu je da do kraja godine betonski radovi budu završeni i da se objekti ukrove, a da se tokom zime radi na montiranju opreme. Ukoliko sve bude išlo po planu  postrojenje će u probni rad biti pušteno na proleće.

Ovih dana radovovi na izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda su intenzivirani. Početak građevinske sezone nije bio naklonjen izvođačima radova, jer su česte kiše  pravile velike probleme prilikom izvođenja pripremnih radova, najpre u otkopima a onda i u nasipanju jalovinom.

„Radovi malo kasne zbog ovih kiša koje su bile letos, ali smo ušli u neki ritam i ako nas  vreme posluži u oktobru ćemo „izaći iz zemlje“ što nam je cilj. Urađeni su delovi tehnološke zgrade. To su bazeni koji skupljaju otpadne vode. Uradili smo i deo upravne zgrade, a sada radimo glavni bazen gde se voda prečišćava i odatle ulazi u reku kao tehnološka voda. To je najveći objekat površine od 1800 do 1900 kvadrata“, kaže Milutin Stojčić  šef gradilišta.

Ugovor za izgradnju postrojenja potpisan je 2016. godine između JKP „Vodovod Zlatibor“ i konzorcijuma firmi „Jedinstvo“, „Hidroinženiring „ i „ Beohidro“. Vrednost investicije je 4,5 miliona evra. Opština Čajetina finansira projekat sa 3 miliona evra, a slovenačaka vlada preko svoje Agencije za međunarodnu saradnju i razvoj sa 1,5 miliona evra.

„Plan je da u 2019. godini dobijemo Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa Zlatibora. Time bi uredili sliv rečice Obudojevica, Rzava, a to je Drinski sliv, pa bi onda to uticalo na poboljšanje ekologije u čitavom ovom delu Zlatibora. Tu postoji i jedan prekogranični faktor, pošto je to sliv reke Drine, onda praktično poboljšavamo vode i u Republici Srpskoj“, istakao je Rade Jovanović direktor JKP „Vodovod Zlatibor“, koje će gazdovati ovim postrojenjem.

Oprema koja će biti ugrađena u ovo postrojenje proizvedena je kod renomiranih svetskih proizvođača iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. Praktično će biti referenca kako izvođačima radova tako i Zlatiboru, kao turističkom mestu koje ulaže velike napore u zaštitu i unaređenje životne sredine.

„Mislim da će ovde dolaziti iz čitave Srbije, da vide na koji način je urađeno postrojenje i kakvi su njegovi efekti. Mislim da će u bliskoj budućnosti cela Srbija morati da izgradi slična postrojenja. To su zahtevi Evropske unije, ali mislim da je i krajnje vreme jer je puno vodotokova u našoj zemlji zagađeno baš tim otpadnim vodama“, dodaje Jovanović.

Postrojenje je predviđeno za 20 000 ekvivalent stanovnika sa mogućnošću proširenja za dodatnih 10 000, prateći sve intenzivniji razvoj Zlatibora. Izgradnja sličnih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda planirana je i u Sirogojnu, Mačkatu i Čajetini, gde je najveća koncentracija stanovništva, kao i otpadnih voda.
 

Javni sektor Promocija Opština Čajetina