U zlatiborsko leto s novim auto kampom

27 Jun 2014  /  Izvor: Politika

Zlatibor – Uvek tokom leta dobro posećen, Zlatibor je ovih dana uređen i pripremljen za letnju turističku sezonu. Goste dočekuju ustaljeni sadržaji i prošlosezonske cene, poznata hotelska ponuda (polupansioni od 2.200 do 8.000 dinara), mnoštvo apartmana u privatnom smeštaju (dnevni najam od 15 do 30 evra), osam otvorenih kupališta i dva bazena, odabrani kulturni programi (rok festival „Hils up”, sabor trubača, koncerti...).

Od novina za leto – uz izgrađene nove trim, biciklističke i pešačke staze duž proplanaka – najznačajnija je nedavno otvoreni auto kamp, kakav odavno nedostaje našoj najposećenijoj planini. Nalazi se u livadama Tić Polja, iza hotela „Zelenkada”, i savremeno je uređen, zadovoljava uslove za kategoriju od tri zvezdice. Već su ga, uz ostale, pohodili i kamperi iz Holandije i Slovenije.

Na prostoru od 1,5 hektara okruženom borovom šumom tu su 52 kamp-jedinice sa svim priključcima i opremom. U cenovniku kampa piše da se postavljanje kamp-prikolice i autodoma naplaćuje 7 evra dnevno, a šatora 3 evra. Priključak na struju i vodu je takođe 3 evra, koliko se plaća i za dnevni boravak svake odrasle osobe, dok za decu školskog uzrasta valja platiti 2 evra (naznačeno je, pored ostalog, da su mesto za motocikl i boravak psa gratis). Izgradnja ovog kampa poduhvat je Turističke organizacije Zlatibor, a pomogli su Ministarstvo ekonomije, opština Čajetina, Regionalna razvojna agencija „Zlatibor” i UNDP program.

Modernizuju se, takođe, pojedini hoteli u središtu planine, kaže Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor. – Investitori na Zlatiboru, uprkos ekonomskoj krizi, i dalje grade svoje hotele ili rekonstruišu postojeće. Imamo potpuno renoviran hotel „Palisad” kategorisan sa četiri zvezdice. Polovinom jula očekuje se otvaranje novog hotela „Iris” u samom centru Zlatibora, a nadam se da će do kraja godine biti pušten u rad i hotel „Tornik” sa pet zvezdica nakon nekoliko godina njegove gradnje. Naglašavam da je ova planina, sa sedam fudbalskih terena i velikom sportskom halom, sve privlačnija za pripreme sportskih ekipa. Pripremaju se u ovom mesecu ovde fudbaleri Partizana, Lovćena, Čukaričkog te naša mlada košarkaška reprezentacija, a početkom jula očekuju mnoge ekipe iz Rumunije, Mađarske, Grčke, država SFRJ – ističe Đurić.

Za leto se, mada je zimski centar, posebno pripremio i „Tornik” nizom zanimljivih sadržaja. U ovom ski-centru podno najvišeg zlatiborskog vrha tokom letnje sezone organizuju panoramske vožnje šestosednom žičarom (sat 350 dinara) s koje puca vidik sve do vrhova Durmitora i Jahorine, vožnje bobom na šinama i spust na gumama tjubing stazom, a tu su i tereni za sportove s loptom i mini golf. Bicikliste u ski-centru „Tornik” privlače staze za planinski biciklizam, četiri uređene rute dužine od 3,5 do 12 kilometara.

B. Pejović, Politika
objavljeno: 27.06.2014.

Turizam Zanimljivosti Putovanje, izlet Opština Čajetina, Zlatibor