U opštini Čajetina poljoprivrednici kao subvenciju dobijaju 30% svojih ulaganja

5 Maj 2015  /  Izvor: Politika

1

Kad seljak iz zlatiborskog kraja kupuje traktor i drugu mehanizaciju, nabavlja grla stoke ili pravi štalu i obor uvek može da računa na značajnu pomoć opštine Čajetina. Poljoprivredniku se 30 odsto tako uloženog nadoknađuje. A u čajetinskom opštinskom budžetu, punom od turističkog prometa na Zlatiboru, ima dovoljno para za ta poljoprivredna davanja.

Poljoprivreda je ovde, kažu, delatnost kojoj posle turizma najviše posvećuju pažnju. Za nju se iz lokalnog budžeta u godini izdvaja 30 miliona dinara, znatno više nego u drugim opštinama jugozapadne Srbije. Vladimir Bojović, direktor ovdašnjeg privrednog društva „Zlatiborski eko-agrar“ preko čijih programa se raspoređuju ta budžetska sredstva, kaže da nevelika Čajetina u davanjima za poljoprivredu prednjači u odnosu na neke brojnije okolne opštine, koje izdvajaju po tri ili četiri miliona dinara godišnje.

 – Onima koji su registrovali gazdinstva i ovde imaju prebivalište tim opštinskim sredstvima regresiramo nabavku poljoprivredne mehanizacije, umatičenih stada, proširenje i zasnivanje novih zasada voća, izgradnju manjih poljoprivrednih objekata, polise osiguranja. Primera radi, ako zlatiborski poljoprivrednik kupuje traktor ili nešto drugo, nama treba da donese račun, popuni lične papire i po izlasku komisije na teren može očekivati isplatu 30 odsto onoga što je uložio. Naravno, postoji ograničenje u pogledu visine sredstava, s tim što jedno gazdinstvo u toku jedne godine može tako dobiti maksimalno 500.000 dinara – ističe Bojović.

Na području ove opštine ima 2.294 registrovana gazdinstva, a u prošloj godini „Zlatiborski eko-agrar“ je regresirao svih oko 2.500 primljenih zahteva (bilo je gazdinstava i sa nekoliko ulaganja). Najviše je dato subvencija za nabavku umatičenih stada i polise osiguranja. – Svi su dobili određena sredstva, s tim što zbog velikog broja zahteva nismo svima uspeli da isplatimo u toj kalendarskoj godini, ali do leta ćemo im dati novac. Ovaj poduhvat od 2012. godine traje na području opštine Čajetina, a od ove godine je i preporuka Ministarstva poljoprivrede da na taj način lokalne samouprave pomognu seljacima – dodaje direktor „Zlatiborskog eko-agrara“.

Osim opštine, u poljoprivredu ulaže i Evropska unija koja je dala sredstva za otvaranje mikrobiološke i hemijske laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka sa Zlatibora, a sledeće nedelje Čajetinci potpisuju ugovor sa Švajcarskom agencijom za razvoj koja će im donirati pet miliona dinara za podizanje zasada jagode.

 – Uz ulaganje ovih sredstava tu su i drugi poduhvati u korist poljoprivrede. Ostvarujemo stalnu saradnju sa kruševačkim Institutom za krmno bilje i čačanskim Institutom za voćarstvo s kojima smo stvorili ogledne zasade trave i voća širom opštine. Podstičemo ovdašnje poljoprivrednike da se udružuju kako bi lakše došli do plasmana i povećali proizvodnju, pa je tako ovde već osnovano udruženje odgajivača ovaca i koza. Zbog svega ovoga raste nam broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i udruženja. A sve prisutnija je i pojava da se neki žitelji okolnih opština koji na teritoriji opštine Čajetina imaju svoja imanja opredeljuju da im ovde bude prebivalište, zbog pogodnosti i subvencija – napominje Vladimir Bojović.

B. Pejović
Objavljeno u Politici, 29.04.2015.

Privreda & usluge Privredne aktivnosti Opština Čajetina, Čajetina