Turistička ponuda Zlatibora predstavljena u Solunu

28 Novembar 2013  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Protekle nedelje održan je Sajam turizma u Solunu - PHILOXENIA 2013, koji su ove godine organizovali Helexpo SA i kompanija Artion.

Na sajmu je učestvovalo više od 230 izlagača, među kojima je bila i Turistička organizacija Zlatibor. Najviše je bilo domaćih izlagača, ali su svoje proizvode predstavili Argentina, Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Danska, Italija, Kipar, Nemačka, Rusija, Turska i Katar.

Veliki broj stanovnika Soluna posetio sajam, a najviše interesovanja je bilo za destinacije koje su se po prvi put našle u ponudi. Posetioce  je zanimala cena, kvalitet smeštaja, kao i informacije o dužini putovanja i znamenitostima kraja.
Istovremeno, sajam je bio odlično mesto za upoznavanje potencijalnih poslovnih partnera, a razgovaralo se o mogućim oblicima saradnje.

Turistička organizacija Zlatibor, bila jedini predstavnik turističke privrede Srbije na ovom sajmu. Za posetioce sajma propagandni materijal je pripremljen na grčkom i engleskom jeziku, a pored propagandnog materijala predstavljeni su i zlatiborski specijaliteti: pršuta, kobasica i domaća rakija, dok je atmosfera upotpunjena zvucima trube orkestra Ivana Đenadića iz Nove Varoši. Interesovanje za Zlatibor je bilo iznad očekivanja, kako što se tiče posetilaca koji su se raspitivali za pojedinačne aranžmane, tako i kada se govori o organizovanju grupnih poseta.

Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor istakao je da je poseta štandu TO Zlatibor bila zadovoljavajuća, a Zlatibor se predstavio i na Aristotelovom trgu. Ostvareni su brojni kontakti sa potencijalnim partnerima iz Grčke.

Miloje Rajović, predsednik Skupštine opštine Čajetina, izjavio je da je ovo bila kruna višemesečnog rada i da je dolazak gostiju iz Grčke prvi korak u daljoj saradnji.

O kvalitetu nastupa govori i nagrada koju je TO Zlatibor dobila od orgnizatora. Nagradu je uručio direktor sajma, Kiriakos Pozdrikidis.

Konkretni rezultati sajma će biti vidljivi već krajem godine, jer su ugovoreni dolasci nekoliko stotina turista iz Soluna u decembru.

Tokom boravka u Grčkoj, u Gradskoj kući u Solunu održan je i  sastanak predstavnika Čajetine i gradonačelnika Janisa Butarisa. Opštinu Čajetina na sastanku su predstavljali, Miloje Rajović, predsednik Skupštine opštine Čajetina, Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor i Ostoja Kovačević u ime zlatiborskih hotelijera.

Na sastanku se govorilo o modelima saradnje između opštine Čajetina i grada Soluna. Gradonačelnik Butaris je predložio da se nastavi i proširi turistička saradnja koja je uspostavljena prošle godine. Kako su u Solunu za 2014. godinu pripremljeni bogati programi gospodin Butaris je ponudio da Čajetina u svojim mogućnostima uzme učešće u nekom od predviđenih programa.

Miloje Rajović, predsednik Skupštine opštine Čajetina, istakao je da je želja opštine Čajetina da uspostavi dobre veze sa prijateljima iz Grčke. On je ovom prilikom pozvao gradonačelnika Butarisa da poseti Čajetinu i Zlatibor.
Direktor TO Zlatibor, Arsen Đurić, je ovom prilikom izjavio da je turistička saradnja dala i prve rezultate i da je nekoliko stotina gostiju iz Soluna već boravilo na Zlatiboru.

Turizam Promocija