Tri autora, tri priče u galeriji kulturnog centra na Zlatiboru

18 Maj 2021  /  Izvor: KSC

1

Izložba pod nazivom „Tri priče“ otvorena je u petak, 14. maja u Kulturnom centru na Zlatiboru. Autori: Jelena Tijanić Savić, Dražen Milić i Marija Stanojlović, imali su šta da kažu svojim delima publici koja je već na samom početku pokazala veliko interesovanje za slike i skulpture koje će do 11. juna krasiti prostor ove galerije.

Galerija KC na Zlatiboru  od svog otvaranja pokazuje da ima sluha za umetnike različitih tehnika, motiva, inspiracija  i emocija, pa je publika do sada imala mogućnost da uživa u instalacijama, skulpturama od kamena, drveta, gline, slikama rađenim različitim tehnikama, kombinovanim izložbama primenjene i drugih vrsta umetnosti. Tako je i nova izložba donela nove priče, nove emocije, koje , bez obzira na vrhunsku tehniku i kvalitet fotografije ili snimka, samo uživo mogu izazvati istinski doživljaj kod posmatrača. Autorka Jelena Tijanić Savić, poreklom iz zlatiborskog kraja, svojim prepoznatljivim stilom i motivima, na nešto malo drugačiji način podsetila nas je na stvari koje život znače.

„Odlučila sam se da prikažem ciklus koji  radim već nekoliko godina, a koji čini sklop sa onim što sam ranije radila i koji prikazuje neki moj odnos prema ovom kraju. I možda jedno zrenje mene kao žena u celoj toj priči, i sva ta neka ženska osećanja… Imam čitav jedan opus koji se zove „Zagrljaji“ ; to je upravo nešto što nam nedostaje svo ovo vreme pandemije, da možemo svoje bližnje zagrliti, da se ljubav pokaže što više. I ono što jeste kod mene dominantno upravo je ta ljubav, to zajedništvo, bliskost koju ne smemo da izgubimo“, kaže Jelena.

Ta seta koja nas je pratila u prethodnoj godini zbog prisilnog otuđivanja bila je prisutna i na portretima skulptura umetnice Marije Stanojlović iz Pančeva.
„Skulpture ovog tipa radim poslednje tri godine, a najveći broj skulptura je nastao u vremenu kada smo bili zatvoreni. U ovom nesrećnom vremenu sam u tome našla neki ventil, time se zabavila i napravila već nekoliko izložbi na ovu temu. Neke od skulptura predstavljaju određene ličnosti kojima sam bila inspirisana, a neke su nastale kao produkt nekih osećanja, tuge, sete ili nostalgije… Ja inače radim komercijalnu, upotrebnu keramiku i dosta sam se time bavila, ali ovo što izlažem je nešto za moju dušu“, objašnjava Marija.

Treću priču  „pričao“ je svojim delima slikar iz Trebinja, Dražen Milić, koji je i predložio svojim koleginicama  da naprave zajedničku izložbu.
„Kada sam ušao u ovu galeriju ovde, to je za mene bio ogromni beli prostor i osetio sam prosto strah da se ja, kao samostalni umjetnik, predstavim u ovako velikoj i  ozbiljnoj galeriji. Pošto puno volim Jelenu jer je ona jedna od mojih velikih konekcija sa Zlatiborom,  došao sam na ideju da je pozovem i u ovo uključimo i treću prijateljicu koja je vajarka i iz ravnice je. Dakle,  potpuno drugačija priča od nas dvoje. I eto, izložbu smo nazvali „Tri priče“ – potpuno različite, a sa istim ciljem: to je promocija lijepe umetnosti, lijepih stvari, promocija Zlatibora, Trebinja, i svih drugih vrijednosti“, istakao je ovom prilikom Milić, koji je inače pokretač Međunarodne umjetničke kolonije Kolut sa kojom je već gostovao u našem kraju.

Izložbu, koju je ispred organizatora: Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ i TO Zlatibor, sadržajno predstavila i otvorila Andrijana Andrijašević, možete pogledati do 11. juna.

Novinar: Mirjana Ranković Luković

Kultura & tradicija Izložba Opština Čajetina, Zlatibor