Trening skajraninga na Torniku

3 Novembar 2021  /  Izvor: TO Zlatibor
Datum: -

1

Za vikend će se na Zlatiboru, odnosno ski centru Tornik, održati pripremni trening reprezentacije Srbije i Crne Gore u skajraningu „nebeskom trčanju“ sa početkom u 9 časova.
Ovo je ujedno i poslednji grupni trening naše reperezentacije pred evropsko prvenstvo u Portugalu koje je najavljeno sredinom novembra, tačnije 19-21. novembar 2021. godine u oblasti Sao Pedro do Sol. Na ovom pripremnom treningu koji će se održati na Zlatiboru doći će 7 reprezentativaca od kojih je jedan, Nikola Ilić, i rodom iz Čajetine, ali sa porodicom već duže vremena živi u Beogradu.

Šta je skajraning (skyrunning) „nebesko trčanje“? Skajraning je sportska disciplina koja je na našim prostorima u poslednjih nekoliko godina doživela izuzetan rast, koji se može posmatrati u više segmenata: povećanje broja trkača, kvalitetnija organizacija trka, kvalitetniji takmičari, prepoznavanje i uvažavanje od strane srodnih svetskih sportskih organizacija i sl.

Skajraning predstavlja posebnu sportsku disciplinu, iako se na prvi pogled čini da je to prosti spoj planinarenja i trčanja. Kao rezultat ovog spajanja dobijen je jedan potpuno novi sport sa specifičnim karakteristikama, koje ga upravo izdvajaju i iz planinarenja i atletskih trkačkih disciplina.

U osnovi, skajraning je od planinarenja „nasledio“ prostor u kome obitava – planine, a iz atletike metod po kome funkcioniše – trčanje.  Nije dovoljno da samo obujete patike i krenete da trčite po planini. Pre svega skajraning je sport, što znači da su skajraning trke – takmičenja, a ne turističke planinarske ture.. Takođe, vremenski limiti doprinose dinamičnosti trke, a organizatori ih definišu na osnovu proračuna o brzini kretanja takmičara prosečne fizičke pripremljenosti. Naravno da je moguće uživati u lepotama planine i na skajraning trkama, ali uslov za to je da budete u dobroj psihofizičkoj kondiciji.

Asocijaciju Skajraning Srbija i Crna Gora vodi tim entuzijasta čiji je cilj da svojim delovanjem doprinese razvoju, afirmaciji i promociji nebeskog trčanja, ultra maratona na visokim nadmorskim visinama i ostalim sportovima izdržljivosti, kao i razvoju, afirmaciji i promociji sportskog i planinskog turizma u Republici Srbiji i šire. Posebno su okrenuti organizaciji edukativnih eko tura i promociji zaštićenih prirodnih dobara širom zemlje. Primljeni su u punopravno članstvo Međunarodne Skajraning Federacije ( International Skurunning Federation - ISF).

Naredne godine Asocijacija Skajraning Srbija će organizovati 7 trka na našim prostorima, odnosno na Jahorini, Zlatiboru, Staroj Planini, Durmitoru, Prokletijama, Sinjavini i Lužnici. Trke će početi da se organizuju u februaru, a sezona se završava u oktobru mesecu.

Takmičenje nebeskih trkača na Zlatiboru planirana je za 02. april 2022. godine, staza će imati 27km i čak 1.600 metara uspona i spusta.
 

Sport & rekreacija Obaveštenja Planinarenje Tornik, Skajraning Opština Čajetina, Zlatibor