Tornik i leti pun iznenađenja

19 Jun 2014  /  Izvor: KSC Čajetina

Skijališta Srbije ove letnje sezone nude bogat sadržaj posetiocima ski centra Tornik, a već pet godina za redom, tu su i razne aktivnosti, koje će turistima, koji budu letovali na Zlatiboru, omogućiti lep i nezaboravan boravak na „zlatnoj“ planini.

Bob na šinama

Ovaj adrenalinski sadržaj predstavlja specijalizovanu stazu za spuštanje kroz šumsko prirodno okruženje. Instalacija je opremljena specijalnim sankama pričvrćenim na šinski sistem koje mogu koristiti odrasli i deca u pratnji odraslih na dvosednim sankama.

Teren za mini golf

Postoji mogućnost organizacije sportskih takmičenja na 9 rupa. Teren je uklopljen u prirodno zlatiborsko okruženje.

Multifunkcionalni sportski teren

Teren opremljen za košarku, fudbal i tenis, sa prihvatnim tribinama za posetioce, kapaciteta 60 osoba. Pogodan za organizovanje sportskih aktivnosti, treninga, priprema, takmičenja.

Planinski biciklizam

Od ove godine, prvi put na Torniku napravljene su staze za planinski biciklizam. Sada i profesionalni biciklisti, a i rekreativci mogu da voze po specijalno pripremljenim rutama.
Predviđene rute za planinski biciklizam:
1. Ruta Ribnica - polazi od vrha Tornika preko prevoja, šumskog i ribničkog puta, zatim ski puta pored Stankovog potoka (makadam, zemljani put) - dužina rute je 3,5 km, a težina je 2/5;
2. Ruta Beli kamen - polazi od vrha Tornika preko prevoja, Đurovića groblja, Ribnica, zatim preko Belog kamena i Ječmišta (asfaltni put) - dužina rute je 12 km, a težina 3/5;
3. Ruta Previja - polazi od vrha Tornika preko prevoja, Tokvića kose, naselja Ribnica i Ječmišta (zatravljeni put, makadam, asfaltni put, zemljani put) - dužina rute je 5,3 km, a težina je 3/5;
4. Ruta Vidikovac - u pripremi - polaziće od vrha Tornika preko Vrščića, šumskim putem i ski putem pored Stankovog potoka (zemljani put, makadam) - težina rute je 3/5;
U centru Tornik moguće je rentirati bicikle, a prevoz do vrha Tornika omogućen je šestosednom žičarom.

Prevoz bicikala uz pomoć adaptera omogućen je na šestosednoj žičari. Prevoz bicikala se ne naplaćuje dodatno, već je cena ista kao i cena za panoramsko razgledanje.

Pre korišćenja biciklističkih staza, neophodno je da budete upućeni u pravila ponašanja prilikom planinskog biciklizma, kao i da potpišete izjavu o preuzimanju rizika. Izjave se mogu naći na sajtu www.skijalistasrbije.rs, ili na prodajnom mestu u ski centru Tornik.

Panoramska vožnja žičarom

Planinski proplanci i vrhovi mame uzdahe svakog turiste. Na Torniku imate mogućnost da sagledate planinu iz drugog ugla. I ne samo to, već imate mogućnost da uživate u predivnom pejzažu i pogledu koji se pruža na sve četiri strane sveta. Panoramska vožnja šestosednom žičarom zaista čini da se Zlatibor vidi i doživi na drugačiji način.

Sa vrha Tornika se vidi Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor.

Tjubing staza

Ne moramo da čekamo zimu da bismo se sankali. Za takav vid zabave u sred leta postoji tjubing staza. Ona vam omogućava uzbudljiv spust na gumama koje se kreću po specijalnoj podlozi, pa je i vožnja zabavnija.

Staze za pešačenje

Zlatibor je zbog mešanja morskog i planinskog vazduha i velike koncentracije joda poznat kao vazdušna banja joda. Staze predviđene za pešačenje pružaju dvostruki užitak, i svež vazduh i upoznavanje sa prirodom.

Dečije igralište

U centru Tornika, za najmlađe posetioce napravljeno je dečije igralište. Korišćenje dečjeg igrališta je besplatno.

Sport & rekreacija Promocija Tenis Opština Čajetina, Zlatibor
Povezano: Ski centar Tornik