Svečanom akademijom obeležen jubilej "120 godina turizma"

21 Avgust 2013

Svečanom akademijom, sinoć je u kongresnoj sali hotela "Mona" obeležen jubilej, 120 godina od organizovanog bavljenja turizmom na Zlatiboru. 

Ovaj datum, 20. avgust uzima se kao početak razvoja turizma, budući da je kralj Aleksandar I Obrenović  tada posetio Zlatibor i u narednom periodu donirao značajna sredstva od kojih je napravljena monumentalna česma, koja je danas zaštitni znak Zlatibora i na kojoj stoji ime kralja Aleksandra Obrenovića.

Na svečanoj akademiji prisutnima se obratio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, koji je tom prilikom istakao da nećemo zaboraviti one koji su postavili temelje razvoja Zlatibora, kao i da imamo obavezu da nastavimo u tom duhu i ne pogrešimo u razvojnim planovima. Cilj je očuvati prirodne lepote Zlatibora i unaprediti ono što se može unaprediti, kako bi budućim generacijama ostavili ovaj planinski centar dostojan evropskih standarda.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor, Arsen Đurić, rekao je da opština Čajetina i Turistička organizacija ulažu značajna sredstva u turističku i komunalnu infranstrukturu, kako bi stvorili povoljan ambijent za investitore, kao i da sve veći broj investitora ulaže svoja sredstva u Zlatibor. Naglasio je i da se gradi nekoliko novih hotela, rekonstruišu postojeći, značajna su ulaganja i u sportske objekte, a od jeseni se kreće sa izgradnjom panoramske gondole od Zlatibora do Tornika, a sve u cilju što bolje ponude za turiste.

Na svečanoj akademiji povodom obeležavanja jubileja, uručene su i zahvalnice pojedincima koji su svojim radom, znanjem i zalaganjem doprineli da Zlatibor danas bude jedan od vodećih turističkih centara. Priznanje su dobili: inženjer Sekula Knežević Ćaldović koji je bio jedan od najuglednijih inženjera za saobraćajnice tog vremena, a koji je učestvovao u izgradnji puta Užice-Kraljeva Voda, koji je u to vreme predstavljao remek delo putarstva, akademik Miladin Pećinar po čijem je projektu izgrađeno i jezero u centru Zlatibora, koje je postalo prepoznatljiv dekor ovog turističkog bisera, dok su njegovi studenti projektovali branu na Ribničkom jezeru, Dobrila Smiljanić čije su kreacije džempera koje su plele seljanke sa Zlatibora pronele ime Sirogojna širom sveta, a njenim zalaganjem otvoren je etno-park "Staro selo" muzej na otvorenom u Sirogojnu, Milisav R. Đenić, istoričar, koji se bavi istraživanjem istorije svog zavičaja i koji je objavio veliki broj radova u stručnim časopisima i napisao veliki broj zapaženih knjiga, a zahvaljujući njemu na ponos generacijama ostaju pisani tragovi, a koji su u mnogome pomogli i prilikom obeležavanja 120-te godišnjice turizma na Zlatiboru.

Ovim povodom publikovana je i monografija "Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju“ autora Snežane i Milisava Đenića, a gosti na akademiji mogli su videti i izložbu Zlatibora na starim fotografijama, koju je priredila Snežana Đenić.

U večernjim satima na Kraljevom trgu, povodom jubileja, publika je uživala u spektakularnom koncertu grupe Sanja Ilić i Balkanika. 

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Zlatibor