Svečano otvoren Klub za stare u Čajetini

15 Oktobar 2013
Datum:

1

U Čajetini je, u subotu 12. oktobra, svečanim otvaranjem Kluba za stare, obeležen uspešan završetak istoimenog projekta, koji je udruženje Zlatiborski krug realizovalo u saradnji sa Udruženjem penzionera Čajetine.

Pre dve godine, Zlatiborski krug je pokrenuo i sproveo proces izrade i usvajanja Lokalnog akcionog plana za stare opštine Čajetina, a u procesu izrade kao neki od glavnih problema starih su definisani: neuključenost penzionera u društveni život lokalne zajednice, nedostatak kulturno-edukativnih programa za stare, nepostojanje uslova za samoorganizovanje, druženje i kvalitetno provođenje vremena...

Udruženje Zlatiborski krug, u saradnji sa Udruženjem penzionera Čajetine, osmislio je projekat čiji je cilj unapređenje kvaliteta života starih osoba uspostavljanjem Kluba za stare.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike je prepoznalo ovaj projekat kao dobar način da se poboljša položaj starih u Čajetini i pružilo je podršku njegovoj realizaciji.

Udruženje penzionera je ustupilo prostor, koji je tokom par meseci renoviran, uređen i opremljen u skladu sa potrebama korisnika. Penzioneri su dobili mesto na kojem će moći da se druže, informišu i provode slobodno vreme uz društvene igre, TV i dnevne novine.

Tokom septembra je pokrenuta akcija prikupljanja knjiga za formiranje biblioteke u okviru Kluba, kao vid promocije ideje doživotnog obrazovanja i aktivnog i kreativnog života u starosti. Veliki broj stanovnika se odazvao i prikupljeno je puno knjiga, uključili su se i biblioteka iz Čajetine i Kulturno-sportski centar, a zahvaljujući medijima za akciju se čulo i šire, pa su pokloni - knjige pristizali i iz drugih mesta u Srbiji. Sedam knjiga je stiglo čak iz Banja Luke, kao poklon Branke Mirić i Siniše Pralasa, koji su za akciju saznali putem interneta, a iz Beograda, knjige su poslali doktor Špiro i kapetan duge plovidbe Radoslav Kreclović.

Klub je svečano otvorio Janićije Jeremić, sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji je izjavio da je ovo dobar primer saradnje Ministarstva i organizacija i institucija u lokalnim zajednicama koji doprinosi poboljšanju položaja pripadnika takozvanih osetljivih grupa. Ministarstvo će, prema Jeremiću, nastaviti da podržava socijalne programe koji doprinose unapređivanju kvaliteta života starih osoba.

Predsednik Udruženja penzionera Čajetine, Slavko Pantović, pozdravio je sve prisutne i uručio zahvalnice predstavnicima Ministarstva i udruženja Zlatiborski krug. Pantović je pozvao prisutne predstavnike seoskih mesnih zajednica da obaveste stare u svojim selima da će ubuduće u prostoru Kluba moći da se odmore, osveže, informišu i sačekaju prevoz,  kada zbog različitih, medicinskih ili administrativnih razloga dolaze u Čajetinu.

Predsednica Zlatiborskog kruga, Zorica Milosavljević, uručila je poklon penzionerima – aparat za merenje nivoa šećera u krvi, kako bi korisnici Kluba mogli  u svom prostoru da organizuju akcije provere zdravstvenog stanja.

U narednom periodu je planirana realizaciju niza edukativnih programa u okviru Kluba, gde će stučnjaci  volonteri - lekari, psiholozi i socijalni radnici govoriti o zdravstvenim, socijalnim i psihološkim aspektima starosti, načinima očuvanja zdravlja u starosti i važnosti aktivnog i kreativnog pristupa životu u ovom dobu.

Vesna Belčević, PR
UG Zlatiborski krug

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Čajetina