Studenti iz Srbije, Engleske, Kine, Afrike i Amerike u okviru letnjeg kampa borave na Zlatiboru

22 Jul 2015  /  Izvor: Opština Čajetina

1

Od 19. do 26. jula na Zlatiboru, u okviru „EUS“ letnjeg kampa boravi 80 studenata kako iz Srbije tako i iz inostranstva, iz Engleske, Kine, Amerike i Afrike.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, posetio je studente i poželeo im dobrodošlicu na Zlatibor, rekavši tom prilikom da ga raduje činjenica što je Zlatibor domaćin studentima iz celog sveta. U nadi da će Zlatibor i ubuduće biti mesto održavanja ove letnje škole, predsednik je istakao da će se u narednom periodu raditi na osposobljavanju aerodroma kako bi se svim gostima iz inostranstva olakšao dolazak na Zlatibor.

Prilikom posete kampu Stamatović je razgovarao i sa Norveškim novinarom Kristijanom Kašom, koji je gost kampa i čest gost Zlatibora. Kaš je autor veb stranice sorryserbia.com gde se zalaže za istinu o Kosovu, koja ima preko 50 000 pregleda. U razgovoru sa predsednikom pohvalio je razvoj Zlatibora i pozitivno ocenio rad Srpske narodne partije čiji je Stamatović član Predsedništva.

Organizacija „EUS“ Srbija postoji u 152 zemlje sveta, a kod nas radi već 25 godina. Govoreći o letnjem kampu na Zlatiboru, direktor ove organizacije Samuil Petrovski, rekao je da je ideja kampa dati mladim ljudima motivaciju i nadu za život. Letnja škola na Zlatiboru bavi se učenjem hrišćanske etike, engleskog jezika, zatim kako se organizovati u timu a neizstavno je i  druženje i razvijanje međusobnih odnosa.

Verujući da su studenti budućnost Nevladina organizacija „EUS“, nastoji da sprovede svoj glavni cilj, da studenti pronađu sebe, donesu neke važne odluke u životu koje će ih kasnije pratiti u njihovim karijerama, bez obzira koji fakultet studiraju.

Na pitanje o utiscima o boravku na Zlatiboru, Petrovski je rekao, da je Zlatibor u poslednjih deset godina, koliko on već dolazi, doživeo veliki progres, kao i da postaje ozbiljna međunarodna destinacija. Iskoristio je priliku i da se zahvali predsedniku opštine Čajetina na dobrodošlici.

Utisci studenata:

David Kajumbi i Džon dolaze iz Afrike, studenti su Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, oduševljeni su klimom i prirodom na Zlatiboru, a posebno ističu da se odlično provode na kampu. Kažu da imaju dosta prijatelja u Srbiji kao i da im Srbija veoma prija.

Frederik iz Sijetla kaže da je upoznao mnogo dobrih ljudi i da su Zlatiborci dobri domaćini. Boraveći na kampu na Zlatiboru, naučio je mnogo dobrih stvari koje će moći da primeni i kada se vrati kući.

Ema Matsui kao student biologije posebno ističe nestvarnu prirodu koja okružuje Zlatibor, voli da šeta i kaže da je oduševljana brdima koja nikada neće zaboraviti.

Liz i Patrik iz Londona prvi put su na Zlatiboru, žele ponovo da dođu, a Liz je rekla da je oduševljena konceptom naših kafića i kafana i da takvih nema u Engleskoj.
 

Turizam Promocija Opština Čajetina, Zlatibor