"Staro selo" Sirogojno kandidat iz Sbije za evropski muzej godine na EMYA 2014

13 Maj 2014  /  Izvor: Povezana vest Politika, Povezana vest RTS
Datum: -

Muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu nominovan je za prestižnu nagradu Evropski muzej godine. Predlog je uputila dr Mila Popović Živančević, direktorka CIK-a. Od predloga do nominacije je dug put i kriterijumi su prilično strogi: muzej mora da je prošao kroz transformaciju u poslednje 3 godine koju treba da objasni Evropskom muzejskom forumu zvanično popunjavajući aplikaciju. Nakon nekoliko meseci, posle zvanične i anonimne posete članova žirija Evropskog muzejskog foruma Muzeju „Staro selo“ stiglo je i zvanično obaveštenje o nominaciji. Da bi muzej bio nominovan mora da je ispunio jedan od tri kriterijuma: da je nov, dakle tek otvoren, da je u poslednje 3 godine značajno promenio stalnu postavku ili, konačno, da je pokazao izuzetan angažman na polju uključivanja lokalne zajednice i posetilaca u muzejske programe i aktivnosti. Kriterijum koji je „Staro selo“ ispunilo je bio treći, na čemu se i bazirala naša aplikacija. Sveukupno, taj proces je trajao nekoliko meseci i zahtevao priličnu posvećenost zaposlenih.

Kada muzej zvanično stekne statut Nominovanog, onda kreće rad na predstavljanju dometa institucije u poslednje 3 godine. Priprema se prezentacija, poster prezentacija i bira predmet koji bi trebalo da na specifičan (po organizatoru dinamičan i zanimljiv) način oslika filozofiju i pristup muzeja. Iako se čini da je ove tri stvari veoma lako uraditi, posao je zapravo prilično zahtevan i bazira se na idejnom i dizajnerskom objedinjavanju predstavljanja. Inspiraciju smo dobili od jednog komentara u muzejskoj knjizi utisaka koji je glasio „Mi + Vi = Magija (A priča neka kruži)“ . Nama je bio zanimljiv ovaj okret – uobičajeno je muzej bio „MI“ a posetioci „VI“, a sve smo posmatrali iz naše perspektive. Iako smo već počeli da drugačije posmatramo stvari, ova je „formula“ zapravo predstavljala verbalizaciju naših težnji i odredila pravac našeg daljeg kretanja. I mi, kustosi, smo počeli da posmatramo muzej u drugom licu. To je i ujedno i naš moto sveukupnog predstavljanja u Estoniji.

Predstavljanje će biti u formi javnog intervjua koji se sastoji iz tri dela. Prvi deo je kratko predstavljanje muzejskih aktivnosti i traje između 3 i 4 minuta. Potom sledi verovatno najuzbudljiviji deo, barem za petnaestočlani žiri koji dobija šansu i pravo da 6 do 7 minuta „rešeta“ pitanjima predstavnika o čemu god poželi. Na samom kraju opet u trajanju od 3 do 4 minuta predstavlja se predmet koji karakteriše skoriji muzejski rad.

Kako smo nominovani za programe i uključivanje posetilaca odlučili smo se za nešto slojevitiji pristup i pokazivanje koliko su nam ljudi iz okruženja i posetioci zaista važni. Poster prezentaicija se bavi njima – onima koji su učestvovali u našim programima, istraživanjima, volonterima. Na panou koji je veoma interaktivan i podseća na novije publikacije za decu upoznajemo se sa istorijatom i novijom delatnošću muzeja, ali iz ugla pojedinaca i njihovih doprinosa. Tu su neki od onih koji su učestvovali u projektima "Vašar baštine" i “Moja lična baština”, “Ljubavna švrljanja”, na “Vašaru zanata i zanimanja” ili festivalu „Svet muzike“. Tu su i oni koji su dali svoj doprinos međunarodnom uspehu projekta Kuće Zlatibora i „Zlatiborac na određeno vreme”. Zastupljene su i naše zanatlije, domaćice, deca iz lokalne škole „Savo Jovanović - Sirogojno“ ali i gosti našeg Zbornika iz celog sveta. Svi oni pričaju priču o muzeju, ali na svoj specifičan način.

Predmet koji predstavlja novi muzejski pristup na prvi pogled izgleda veom kontroverzno i nazvan je „`problemi` sa moralom“. Ali naš predmet je zapravo instalacija, ili kreiran kontekst. Sastoji se od (spremite se!) okrvavljenog čaršafa posle „uspešne prve bračne noći“, dva šulića rakije (jedne sa medovačom i jedne sa biberom) i legende koja se bavi „dokazom nevinosti“ u tri konteksta: najpre u tradicionalnoj kulturi, potom u malograđanskoj svesti i konačno u savremenim „trendi“ stavovima. Priče su krajnje životne, zanimljivo ispričane. Veoma je važno razumeti da je ideja da predstavimo „predmet“ iz barem dva ugla. Prvi je profesionalni gde smo mišljenja da predmet ne mora biti ni jedinstven, ni skup, ni unikatan, čak ni originalan, ali da mora imati sposobnost da ispriča priču o životu i vrednostima koje ga prate. Istovremeno mora omogućiti muzeju da pokaže svoj stav, da ukaže ne greške i zablude društva i u prošlosti i u sadašnjosti, ali i na vrline, poduhvate i otvoren duh. Drugi, i važniji, ugao je prema posetiocima. Predmet mora pobuduti svest i razmišljanje o problemu, on ne mora da bude lep i dopadljiv, on treba da inspiriše, zapitkuje, čak i provocira. Dva šulića rakije upravo rade to jer iako su u suštini isti predmeti oni predstavljaju dve oprečne vrednosti – med u rakiji je ponos i dika (pitanje je jesu li stvarno i da li im je motiv iskren) dok je biber reprezent sramote i prezira. A osnova je ista – par kapi krvi na nekoj beloj podlozi. Kada ove tradicionalne „vrednosti“ konfrontiramo sa pričama iz „malograđanske idile“ ili modernog i „urbanizovane“ okruženja shvatamo da u prvoj roditelji projektuju sopstvene „vrednosti“ na „decu“ koja su već izgradila sopstvene „vrednosti“, dok u drugoj sagledavamo krizu značenja i značaja porodice i nihilističan stav prema vrednostima koje ona ima. Cilj je pokazati da ne postoje apsolutno ispravni slučajevi i modeli i da zapravo moramo stalno preispitivati sopstvene stavove i vrednosne sisteme. Ali i da se moramo začuditi, pitati, odgonetati...

Sve navedeno biće izloženo u Talinu u Estoniji 15. maja 2014. godine oko 10.30, kada će se muzej predstaviti pred evropskom publikom i ostalih 35 konkurenata. Dodeliće se tri glavne nagrade: Evropski muzej godine – za sveopšti angažman, Kenet Hadson – nagrada za primenu novih tehnologija i Sileto nagrada – za komunikaciju i medijaciju. Moguće je i da će biti dodeljeno nekoliko posebnih priznanja žirija, ali to nije zvanično objavljeno.

Svečana dodela priznanja je 17. maja uveče u Kumu nacionalnom umetničkom muzeju Estonije.

Ekskluzivno za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć www.zlatibor.rs:

Dr Nikola Krstović
viši kustos i predstavnik “Starog sela” na EMYA 2014

Kultura & tradicija Takmičenje Promocije Muzej Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina, Sirogojno