Staro selo Sirogojno - izložba Dnevnik jednog veka

16 Septembar 2016  /  Izvor: Muzej "Staro selo" Sirogojno
Datum:

1

Živeći običan svakodnevni život, ljudi stvaraju svoj identitet, istoriju, i oblikuju kulturu po kojoj se prepoznaju. Izložba Dnevnik jednog veka kroz dokumentarne fotografije i kratku formu narativa (izvodi iz dnevnika seoskog učitelja) prikazuje segmente ličnih, ali i javnih društvenih događaja i okolnosti, u životu jedne porodice u planinskom selu zapadne Srbije tokom 20. veka.

Iz ugla „privatnog narativa“ posmatarali smo ne samo privatnu istoriju, već i velike istorijske događaje, različite ideološke okvire, privređivanje, kulturu stanovanja, odevanje, verovanja, rituale i običaje. Upravo iz tog razloga dnevnik se nametnuo kao forma kojom je moguće ispričati sve segmente u životu pojedinca, a istovremeno prikazati i kulturni kontekst u kome se događaji odvijaju. U Srbiji, kao i u čitavoj Evropi, 20. vek predstavlja zgusnuto istorijsko vreme, koje sa duboko ukorenjenim tradicijskim okvirom iz prethodnog veka, ali i sa brojnim procesima koji su nastajali i nestajali, najbolje prikazuje promene u ljudskom životu.

Inspiraciju za lik naratora dugujemo dr Radu Poznanoviću (1924-2014) koji je prvo kao seoski učitelj, a zatim kao etnolog dao veliki doprinos u proučavanju i interpretiranju našeg kulturnog nasleđa.

Autori izložbe su mr Jelena Toskić i dr Nikola Krstović.

19. septembar 2016. Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno

Kultura & tradicija Izložba Provod i zabava Opština Čajetina, Sirogojno