"Staro selo" na Sorboni kao primer dobre prakse

26 Januar 2017  /  Izvor: Muzej "Staro selo" Sirogojno

U okviru projekta „Kulturna Baza: društvena platforma o kulturnom nasleđu i evropskim identitetima“ koji sprovodi 6 evropskih univerziteta, održana su predavanja studentima doktorskih studija Univerziteta Sorbona 1 i konferencija „Muzeji za (evropsko) nasleđe 21. veka“ na Institutu za napredne studije u Parizu.

Dr Nikola Krstović, viši kustos Muzeja "Staro selo" Sirogojno, održao je tokom prvog dana predavanje studentima Sorbone pod nazivom „Nasleđe i realnost: kustosko oblikovanje sveta“. Drugog dana skupa, na konferenciji o muzejima i nasleđu za 21. vek (u okviru programa Horizont 2020) predstavljene su i aktivnosti Muzeja „Staro selo“ kroz predavanje „Nasleđe kao delo(vanje): neizbežan izazov za javnu naklonost“.

Pored  našeg predstavnika na konferenciji su izlagali i neki od najeminentnijih stručnjaka i institucija iz Evrope, između ostalih: Dominik Pulo, profesor Univerziteta Sorbona 1 za kulturno nasleđe, Luiz Rapozo - predsednik IKOM Evropa, Janik Linc - direktorka Odeljenja za islamsku umetnost Luvra, Mark O`Nil - profesor i bivši direktor Muzeja Glazgova (Evropski muzej godine 2013), Ane Krebs - direktorka Odeljenja za edukaciju i istraživanje Luvra, Frederik Kek - direktor istraživačkog odeljenja Muzeja Kej Branli, Fransoa Merez - profesor Univerziteta Sorbona 3 i Škole Luvra za kustoske ispite, predsednik IKOFOM-a.

Organizator skupa je Isidora Stanković, student doktorskih studija i asistent na Univerzitetu Sorbona. Gostovanje na Sorboni i Institutu za napredne studije u Parizu predstavlja deo programa međunarodne saradnje Muzeja „Staro selo“ kroz koji se, šest godina unazad, okupljaju eminentni stručnjaci iz oblasti kulturnog nasleđa u okviru Letnje škole muzeologije. Profesor Dominik Pulo i profesor Arno Bertinet, zajedno sa studentima doktorskih studija Sorboneza kulturno nasleđe, kao i doktorandima Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu boravili su u Sirogojnu 2016. godine. Rezultat škole je međunarodni zbornik „Rasprave o baštini i muzejima: Ukrštanja Francuske i Srbije“.

Kultura & tradicija Promocija