Šta sve znaš o tradicionalnoj hrani zlatiborskog kraja?

1 April 2016  /  Izvor: Mirjana Ranković Luković, www.zlatiborpress.rs

1

U izdanju Muzeja „Staro selo“ Sirogojno prošle godine izašle su dve publikacije za decu i omladinu koje se bave tradicionalnom muzikom i odevanjem. Kako su naišle na izuzetan odziv kod posetilaca Muzeja, autori Dragan Cicvarić i Bojana Bogdanović - viši kustosi, odlučili su se da u istom maniru prirede još dve publikacije koje se bave tradicionalnim zanatima i hranom zlatiborskog kraja, pod nazivom: Šta sve znaš o tradicionalnim zanatima zlatiborskog kraja, i Šta sve znaš o tradicionalnoj hrani zlatiborskog kraja.

Maštovite i prijemčive ilustracije i ovoga puta je radila Marina Veselinović, a izdavač je Muzej „Staro selo“ Sirogojno. Autori su se posebno trudili da tekst bude prilagođen deci predškolskog i školskog uzrasta, ali sudeći prema reakcijama odraslih posetilaca Muzeja, slikovnice su bile i te kako zanimljive i njima.

„Što se tiče zanata, imali smo taj neki uvodni deo koji je pojasnio priču vezanu za tradicionalne zanate u Srbiji, nastanak zanata sa akcentom na naše tradicionalne zanate. Ljudi su se ovde uglavnom bavili stočarstvom. Odradili smo i kačarski zanat, pominjali smo i kovače, ljude koji se bave obradom drveta, kiridžijama, o obradi kože itd. Mlađim čitaocima naročito su interesantne legende o nastanku zanata, pa onda nazivi zanata koji su već zaboravljeni“, rekao je Dragan Cicvarić, viši kustos Muzeja.

Vrlo važno obeležje jednog naroda jeste i nacionalna kuhinja. Zlatiborski kraj i u ovom segmentu ima svoj pečat. Kako su se žitelji našeg kraja bavili stočarstvom, na njihovim trpezama su se uglavnom nalazili meso i suvomesnati proizvodi koji su se više konzumirali prilikom svečanih prilika, zatim mlečni proizvodi, kao i proizvodi od žitarica - proja, kačamak, cicvara, i - naravno - povrće i voće.

„Kroz ovu publikaciju naši najmlađi posetioci imaće prilike da saznaju koje su se namirnice koristile u ishrani naših predaka, šta se jelo u svečanim prilikama, šta se svakodnevno jelo, šta se jelo tokom posnih dana, kako je izgledalo starinsko posuđe itd. Naravno, deo slikovnice ima jedan interaktivni deo. Na kraju publikacije nalazi se jedan mali kuvar koji će naši najmlađi posetioci moći sami da popune, tako što će od svojih baka i mama sakupiti i zabeležiti zanimljive recepte“, objašnjava Bojana Bogdanović, viši kustos Muzeja.

Autori već imaju ideje za sledeće dve publikacije kojima bi zaokružili priču o običajima i tradiciji zlatiborskog kraja, a reč je o dečjim igrama i mitskim bićima.

Kultura & tradicija Promocija Opština Čajetina, Sirogojno