Srpske košarkašice na Zlatiboru na pripremama za EP

16 Maj 2019  /  Izvor: www.kosarka24.rs

1

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije okupila se 15. maja u Beogradu i krenula put Zlatibora, gde započinje pripreme za Evropski šampionat čiji će domaćini ovog leta biti Srbija i Letonija (27. jun – 7. jul 2019).

- Nikad više pitanja, nikad više komplikovanijih stvari koje nam se dešavaju. Mnogo toga moramo da uradimo u narednih mesec i po dana da bismo otklonili probleme i spremne dočekale utakmicu sa Belorusijom, kojom u Zrenjaninu otvaramo Evropsko prvenstvo. Ja sam osoba koja ne voli da priča šarene priče i laže kako je sve super. Volim da predstavim stvari onako kakve jesu. Ovo nisu više devojke od pre tri godine. One jesu šampionke, ali su jednostavno ostarile. Pre tri godine su ozbiljno nosile igru svojih timova, a to više nije slučaj. Imamo mnogo devojaka koje zbog svoje zdravstvene situacije igraju na sopstvenu odgovornost. Dve igračice su se nedavno porodile na radost svih nas. To su sve neke normalne stvari, ali one komplikuju naš put, jer su u pitanju devojke koje tek treba da uvedemo u trenažni proces. Imamo i situaciju koja veoma raduje. Moram da iskoristim Bajaginu pesmu „Moji su drugovi biseri rasuti po celom svetu“ da bih opisala ono što mi kao mala zemlja imamo širom planete. Znamo da je domaća liga ekstremno slaba i da ne možemo da izvučemo kvalitet i igračice koje odmah mogu da uskoče u prvi tim i to je ozbiljan problem. Međutim, ovom prilikom želim da naglasim da postoji tridesetak igračica u Australiji, Kanadi i Americi koje pratim, a pozivam i sve druge da nam se jave, jer nijedna neće biti zapostavljena i dobiće šansu. To su devojke koje jedva čekaju da igraju za Srbiju, koje bi bile preponosne da obuku dres naše zemlje, a ima izuzetno talentovane dece. Neke od njih su već bile tu, neke će tek doći i volela bih da ih bude što više. Na kraju, da rezimiram, idemo korak po korak. S obzirom na silne probleme, ništa se neće promeniti u našim glavama i našem pristupu i to će nam biti dodatna motivacija u svakodnevnom pronalaženju rešenja. Bićemo strpljive, predane, radimo u našoj zemlji i posle Zlatibora ćemo moći više da pričamo o nekim dometima, jer će to biti udarni deo naših priprema. Naši navijači moraju da budu svesni da ćemo odabrati 12 igračica - 12 lavica, spremnih da u svakom trenutku daju sve od sebe za tim, za svoju zemlju i svoj narod. U to nemojte da sumnjate - istakla je selektorka Srbije Marina Maljković.

Na pripremama će raditi 19 igračica: Miljana Bojović, Ivana Brajković, Dajana Butulija, Ana Dabović, Katarina Zec, Nevena Jovanović, Sara Krnjić, Nikolina Milić, Jelena Milovanović, Maja Miljković, Sonja Petrović, Jovana Popović, Ivana Raca, Aleksandra Račić, Aleksandra Stanaćev, Dragana Stanković, Aleksandra Crvendakić, Saša Čađo i Maja Škorić.

- Okupljanje reprezentacije je svima omiljeni deo godine, posle klupskih sezona po Evropi. Ja se lično radujem susretu sa saigračicama i pripremama naročito, s obzirom da sam propustila celu sezonu. Očekuju nas teške pripreme, ali spremne smo na to, jer znamo šta nas čeka ovog leta. Bitno je da budemo sve zdrave i da tako ostane do kraja. U jakoj smo grupi i moramo da budemo maksimalno spremne kako bismo se borile za prvih šest pozicija koje vode u kvalifikacije za Olimpijske igre - istakla je Jelena Milovanović.

Reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu takmičiće se u grupi D u Zrenjaninu, gde će u „Kristalnoj dvorani“ za protivnike imati selekcije Belorusije, Rusije i Belgije. Prvoplasirani tim iz grupe obezbediće direktan plasman u četvrtfinale u „Štark Areni“ u Beogradu, dok će drugoplasirana i trećeplasirana ekipa razigravati za prolazak među osam najboljih sa drugom i trećom ekipom iz grupe C u kojoj su timovi Turske, Slovenije, Italije i Mađarske.

- Veoma sam uzbuđena što pripreme počinju. Verujem da smo sve motivisane za rad i da tokom priprema stvorimo bazu za rezultat kome se nadamo na Evropskom prvenstvu. Najvažnije je da pripreme prođu bez povreda i da što zdravije dočekamo šampionat - zaključila je Sonja Petrović.

Evropsko prvenstvo počinje 27. juna, a šest prvoplasiranih ekipa obezbediće plasman na kvalifikacione turnire za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Sport & rekreacija Promocija Košarka Opština Čajetina, Zlatibor