SOS telefon zvanično i na području Čajetine

28 Jun 2017  /  Izvor: Radio Luna

1

SOS telefon za žrtve nasilja u porodici zvanično je, osim Užica, dostupan i na području Čajetine, Bajine Bašte i Požege.

SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja 0800-333-445 je dostupan radnim danima od 8 do 20 časova. Pozivi su besplatni, mogu biti anonimni.

- Pozivom na SOS telefon građani mogu dobiti potrebne informacije o zakonskim procedurama, psihosocijalnu i pravnu pomoć i podršku, podsećaju iz Opštine Čajetina.

Podsećamo, Ženski centar Užice je proširio uslugu SOS telefona za žrtve nasilja na te tri opštine zahvaljujući Programu ujedinjenih nacija  za razvoj, UNDP, od kojih je konkursom taj centar dobio blizu 500.000 dinara kao podršku organizacijama civilnog društva koje pružaju uslugu SOS telefona.

Kako je Radio Luna ranije pisala, pozivi žrtava porodičnog nasilja iz svih opština Zlatiborskog okruga, upućeni Ženskom centru Užice SOS telefonskom linijom, razlog su što je prošle godine pokrenuta inicijativa za regionalizaciju usluge SOS telefona.

Više od 1 100 poziva je primio Ženski centar Užice od 2015. godine do sredine maja 2017. godine preko besplatnog SOS telefona. To je Užice svrstalo na drugo mesto u Srbiji, nakon Beograda, po broju poziva, nedavno je za Radio Lunu istakla koordinatorka i predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Užice Radmila Gujaničić, najavljujući otvaranje regionalnog SOS telefona.

Kako je za Radio Lunu ranije saopšteno iz Policijske uprave Užice, koja  obuhvata područje grada sa okolinom i policijske stanice u Čajetini, Požegi, Arilju, Kosjeriću i Bajinoj Bašti, u prva četiri meseca ove godine je podneta 41 krivična prijava za krivično delo nasilje u porodici, za koje je osumnjičeno 35 osoba. Podneto je i osam prekršajnih prijava za prekršaje iz Zakona o javnom redu.

Kako nam je saopšteno, ukupno 118 krivičnih dela nasilja u porodici, za koja je osumnjičeno 118 osoba, evidentirano je na području Policijske uprave u Užicu u periodu od januara do decembra 2016. godine. Od toga, u Užicu 56, Požegi  27, Bajinoj Bašti 22, Arilju 19, Čajetini 11 i u Kosjeriću četiri. Prekršajne prijave podnete su protiv 46 osoba za 46 prekršaja iz Zakona o javnom redu.

SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja postoji u Užicu od 1. avgusta 2015. godine. Uslugu SOS telefona finansira Grad Užice.

Javni sektor Obaveštenja Opština Čajetina