Solarne elektrane na kući, solarni kalkulator - portal za postojeće i buduće prozjumere

6 Decembar 2023  /  Izvor: BETA

1

Centar za unapređenje životne sredine objavio je 05.12.2023. da je pripremio i pustio u rad portal namenjen podršci i informisanju građana o izgradnji solarnih elektrana i sticanju statusa kupca-proizvođača (prozjumera), koji se može pronaći na adresi: prozjumer.rs.

"Internet portal prozjumer.rs je namenjen svima koji su zainteresovani da postanu kupci-proizvođači i izgrade solarnu elektranu na krovu svoje porodične kuće, kao i svima koji žele da saznaju više o mogućnostima upotrebe solarne energije za sopstvenu potrošnju u domaćinstvu", rekla je direktorka Centra za unapređenje životne sredine Ivana Jovčić, nevedeno je u saopštenju.

Ona je navela da je namera da se, imajući u vidu da se institut kupac-proizvođač aktivno primenjuje manje od dve godine, proizvodnja obnovljive energije u domaćinstvima približi građanima.

Kako je istakla, na ovom portalu se mogu pronaći relevantne informacije koje vode kroz sve tehničke, proceduralne i finansijske aspekte, koje će pomoći građanima da izbegnu nepotrebne greške i troškove.

Precizirala je da se na portalu prozjumer.rs  mogu pronaći tekstovi i ilustracije koje približavaju koncept proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, princip neto-merenja, način rada i potrebna oprema za solarne elektrane, pregled aktuelnih subvencija za izgradnju, planiranje i određivanje veličine elektrane, procedura izgradnje i priključenja, potrebna prateća dokumentacija, kao i brojne druge informacije važne za uspešno i isplativo korišćenje energije Sunca u domaćinstvu.

Takođe, procena potencijala izgradnje solarne elektrane na krovu sopstvene porodične kuće, kao i okvirna cena, može se uraditi pomoću Solarnog kalkulatora:
https://prozjumer.rs/solarni-kalkulator/

Predstavnik Centra za unapređenje životne sredine Vladan Šćekić naveo je da će se učešće građana sve više menjati sliku domaćeg elektroenergetskog sistema koji će vremenom postajati sve manje zavisan od uglja i uvoza električne energije, održiviji i otporniji, i doprineće da bude demokratičniji i više decentralizovan.

"Brojni primeri pokazuju da, u državama gde je koncept prozjumera uveden pravedno i uz poštovanje standardnih principa ovakvog načina proizvodnje električne energije, građani vrlo rado uzimaju učešće i grade solarne elektrane na krovovima svojih kuća", dodao je Šćekić.

U Srbiji se za 11 meseci ove godine, broj domaćinstva prozjumera, skoro utrostručio, sa 602 domaćinstva 2022. godine, na 1.846 domaćinstava u 2023. godini, i beleži konstantan rast.

Unapređenje načina obračuna, povećanje cene struje, kao i subvencije države za izgradnju solarnih elektrana doprineli su ovom trendu.

Podseća se da je do sada više od 90 gradova i opština otvorilo konkurse za građane za subvencije za energetsku sanaciju porodičnih kuća. 

PRONAĐI SVOJU OPŠTINU

U okviru poziva građani mogu da konkurišu za više mera.

Subvencije za pojedinačne mere iznose do 50 odsto, dok je za više mera taj procenat viši i ide do 65 odsto.

Lokalne samouprave finansiraju solarne elektrane snage do 6 KW, odnosno do maksimalno 420.000 dinara.

Ukazano je da se pravilnim projektovanjem i dimenzionisanjem kapaciteta solarne elektrane, prilagođavanjem potrošnje električne energije i uz korišćenje subvencija, solarne elektrane mogu isplate za manje od 10 godina, a očekivani životni vek je najmanje 25 godina.

Domaćinstva uvođenjem modela prozjumera, mogu da postanu proizvođači solarne energije za sopstvene potrebe, višak proizvedene energije mogu da predaju u mrežu, ali i da koriste struju iz distributivne mreže kada im je potrebna.

Zakonom o obnovljivim izvorima energije definisano je da domaćinstva mogu da postave solarne elektrane snage do 10,8kW.

Privreda & usluge Obaveštenja Solarna energija Opština Čajetina, Zlatibor, Čajetina