Sirevi „Zlatne Rudine" oduševili Slovence

2 Oktobar 2019  /  Izvor: Mirjana Ranković Luković, Zlatiborske vesti

Na Festivalu sira i „Kravljem balu" u Bohinju svoje proizvode predstavilo poljoprivredno gazdinstvo Irene Mišović.

U Bohinjskoj Bistrici u Sloveniji sredinom septembra je organizovan šesti Festival sira i vina i 62. „Kravlji bal"’. Na njima je, po pozivu domaćina, učestvovalo i Poljoprivredno gazdinstvo Irene Mišović (Mirjana i Dragan Cikić) „Zlatne Rudine“ iz opštine Čajetina. „Kravlji bal“ je najstariji događaj u Bohinju, koji je do pedesetih godina 20. veka prvenstveno bio odmor za meštane koji su se, zajedno sa planinarima i ugostiteljima, radovali kraju turističke i pašne sezone. Planinari učestvuju u događaju, donoseći ukrašene zamke stoke sa viših planina i sve što im je potrebno za pravljenje sira i drugih stvari koje su potrebne za život na planini, navode domaćini o ovom događaju i dodaju: „Veruje se da u lokalnim pabovima ili visoko u planinama sir ima dobru reputaciju. U Bohinju želimo da posetiteljima ponudimo događaj koji je odlična prilika za gurmansku vikend pauzu. Za degustaciju su dostupni sirevi, jela i vino, kao i proizvodi iz redovne prodaje sira i vinara. Ugostitelji su se pobrinuli za specijalitete koji sadrže sir i ostale mlečne delicije’’.

O svom učešću na ova dva neobično lepa i zanimljiva događaja Mirjana Mišović iz Poljoprivrednog gazdinstva „Zlatne Rudine“ priča: „Mi smo izlagali četiri vrste našeg sira „Zlatne Rudine“: mladi, srednji, stari, kao i začinski sir sa tartufima, čili paprikom i karijem, belim lukom i bosiljkom. Turističko društvo „Bohinj“ je sa svojim proizvodima bilo u martu prošle godine na Balkanskom festivalu sira u Beogradu prvi put, a sada su uzvratili poziv srpskim izlagačima, što smo mi prihvatili. Reakcije na naše proizvode su fenomenalne i od strane posetilaca - stranaca i od samih Slovenaca. Turističko društvo „Bohinj“ je konstantno naglašavalo prisustvo srpskih izlagača. Ali zanimljive su bile i reakcije na ćirilični natpis na našem rol-apu! Ljudi su se prisećali i pokušavali da pročitaju po svaku cenu šta tu piše, mnogi sa setom, jer nisu dugo videli ovo pismo. Domaćini su konstantno bili ljubazni i predusretljivi, u nastojanju da nam pomognu i da nas ugoste“, priča Mirjana Mišović.

Cela manifestacija je pružila bogat program sa dobrim ansamblom, folklorom i duvačkim instrumentima, kao i dobrom domaćom hranom i pićem.

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Rudine