Simpozijum na temu "Gojaznost je bolest" u SB Čigota Zlatibor

27 Septembar 2017  /  Izvor: www.zlatiborpress.rs
Datum: -

1

U Specijalnoj bolnici „Čigota“ na Zlatiboru 29. i 30. septembra, u organizaciji SLD - Endokrinološke sekcije i Srpskog udruženja za proučavanje gojaznosti, će se održati Simpozijum na temu „Gojaznost je bolest“. Simpozijum će otvoriti akademik Dragan Micić, i profesor dr Milan Petakov.

Dok je prekomerna težina doskoro smatrana epidemijom i „prethodnicom“ bolesti poput dijabetesa, karcinoma, hipertenzije, problema sa plućima, sada je i zvanično označena kao bolest. Srbija, na žalost, ide u korak sa svetom po pitanju „indeksa gojaznosti“. Podaci pokazuju da imamo 18,5 odsto gojaznih i 37,5 procenata osoba sa prekomernom telesnom težinom, što znači da više od polovine odraslog stanovništva „predgojazno“ ili gojazno. Ove činjenice su svakako razlog da se o ovoj temi sve više i češće govori.

„Gojaznost je bolest, jer je gojaznost sve veći globalni epidemiološki problem koji je sve više zastupljen i među mladima i među starijom populacijom, tako da smo odlučili da se jedna od endokrinoloških sekcija u okviru SLD održi ovde, kod nas, u SB „Čigota“ u petak sa početkom u 18 časova kada je svečano otvaranje u kongresnoj sali“, kaže primarijus dr Snežana Marinković, internista endokrinolog.

Pored endokrinologa, na simpozijumu će učestvovati internisti, internisti endokrinolozi, kardiolozi, psihijatri, ginekolozi i drugi zdravstveni radnici kojima je ova tema bliska, a predavači su najveći srpski stručnjaci za gojaznost. Među njima su i doktori SB „Čigota“ .

„Ja ću imati prikaz slučaja jednog našeg pacijenta koji je za 2 meseca izgubio preko 20 kilograma. Došao je sa preko 200 kg na naš program „Čigota“ koji je jedan od najzdravijih programa, možda i najzdraviji program u Srbiji. To je zdravo gubljenje kilograma i ja sam tako nazvala svoj rad, zbog toga što se zasniva na hipokalorijskoj ishrani i fizičkoj aktivnosti. Znači, nema nikakve terapije niti bilo kakvih drugih dodatnih sredstava, operacije itd. I dr Snežana Lešović, koja inače vodi program dečje gojaznosti, imaće prikaz slučaja deteta koje je bilo na našem programu i izgubilo dosta kilograma u telesnoh težini, što svakako i odraslima i deci puno znači“.

Organizatori simpozijuma su Endokrinološka sekcija srpskog lekarskog društva i Srpsko udruženje za proučavanje gojaznosti.

 

Privreda & usluge Simpozijum Lečenje Opština Čajetina, Zlatibor