SB Čigota Zlatibor dobija novi velnes centar u novembru

29 Oktobar 2018  /  Izvor: eKapija

1

Godina koja je na izmaku, u Specijalnoj bolnici Čigota je bila izuzetno dinamična. Posebnu pažnju, kako kažu, su posvetili investicijama u medicinsku opremu i turističke sadržaje. Nabavljena su tri nova ultrazvučna aparata visoke rezolucije tako da sada kabineti za ultrazvučnu dijagnostiku poseduju savremenu medicinsku opremu. Takođe, izgradnja velnes centra je u završnoj fazi a u planu je, kako je rečeno za eKapiju, i adaptacija postojećeg prostora recepcije i medicinskog bloka, kao i izgradnja visokokvalitetnih smeštajnih kapaciteta.

Na mestu manjeg spa centra izgrađen je novi objekat. Sledi montiranje potrebne opreme, završetak masernice, adaptacija postojećeg prostora recepcije i medicinskog bloka, kao i izgradnja visokokvalitenih smeštajnih kapaciteta, kaže za eKapiju Željko Stakić, direktor SB Čigota Zlatibor.

„Rekonstrukcija velnesa je pri kraju. Nadam se da će velnes u narednih mesec dana početi da radi. Napomenuo bih da je ovo prva faza, mnogo većeg velnes centra, koji uključuje i rekonstrukciju postojećeg poluolimpijskog bazena i izgradnju dva manja, otvorena bazena, a nakon ovih radova, Čigota će dobiti savremen velnes centar na značajno većem prostoru“, objašnjava Stakić.
Takođe, SB Čigota, ukljčena je i u projekat energetske efikasnosti, koji ima za cilj da smanji rashode kroz smanjenje potrošnje energije. Do sada je zamenjena celokupna stolarija, postavljeni su solarni kolektori na delu krova iznad bazena, što je, kako je rečeno za eKapiju, već doprinelo značajnim uštedama.

„U narednom periodu planiramo da nastavimo sa toplotnom izolacijom, ulaganjima u solarnu energiju, kao i zamenu energenta biomasom“, istakao je Stakić.

Osim toga, SB Čigota je nabavila i najsavremeniji dijagnostički uređaj, hibridni SPECT/CT-a, za široku nuklearnomedicinsku i radiološku dijagnostiku.

„Taj uređaj, jedinstven po svojim performansama u Srbiji, nabavljen je kroz veliki međunarodni projekat u kome je Čigota bila nosilac ispred Republike Srbije, a deo sredstava za obnovu i adaptaciju Odeljenja nuklearne medicine obezbeđen je sredstvima Ministarstva zdravlja", rekao je Stakić.

Sve više gostiju
Inače, SB Čigota poslednjih godina beleži stalni porast broja kako domaćih, tako i inostranih gostiju. Prosečna popunjenost na godišnjem nivou je oko 70% ukupnih kapaciteta. Struktura gostiju je raznolika od pacijenata na rehabilitaciji, penzionera koji se upućuju od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije, deca i adolescenti na programu lečenja dečije gojaznosti, odrasli na programu lečenja gojaznosti i poremećaja metabolizma kao i zdravi ljudi koji koriste odmor za proveru zdravstvenog stanja u uživanje u lepotama Zlatibora.

Prosečni broj noćenja u prošloj godini je bio oko 75.000, a ove godine zabeležen je i porast od 15% u odnosu na prošlu.

Inače, za kvalitet rada, poštovanje procedura i protokola SB Čigota je od Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova dobila akreditaciju na sedam godina.
 

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Zlatibor