Šahovski klub Čigota ušao u viši rang

21 Decembar 2015

1

„Šah, kao ljubav, kao muzika, ima moć da ljude čini srećnim.” (Tartakover)

Pobedom nad FOŠK-om iz Užica Šahovski klub Čigota osvojio je prvo mesto u regionalnoj ligi i tako obezbedio plasman u viši rang takmičenja - Ligu centralne Srbije. Finalni dvomeč protekao je u neizvesnoj i napetoj borbi što pokazuje i krajnji rezultat, 7:5 u korist Zlatiboraca. Ostaće upisano da su ovaj uspeh ostvarili Milanko Lazović, Milovan Vilotijević, Slavko Stojić, Teodor Đenić, Aleksa Tucović i Miroslav Dabić, dok su na klupi za rezerve sedeli Aleksandar Dragutinović i Radovan Rajevac.

Šahovski klub Čigota trenutno ima tridesetak članova i član je Sportskog saveza Čajetina. Njegova istorija počinje 5. septembra 1977. kada je na inicijativu Miloja Kukanjca i Milutina Jevremovića, formiran Šahovski klub Zlatibor-Čajetina. Istoriju magične igre na 64 polja, zajedno sa osnivačima, na Zlatiboru su pisali Radovan Raković, Radojko Peković, Dr Mlađo Obradović, Rade Mišović, Radiša Velanac, Zoran Jezdović, Ivan Vesnić i mnogi drugi zaljubljenici u šah.

Najveći uspeh kluba je osvajanje Kupa Zapadne Srbije.

- Glavni cilj kluba u narednom periodu je rad sa mladima i otvaranje šahovske škole. Plasman u viši rang pred nas postavlja nove izazove i zahteve pa se nadamo da ćemo dobiti podršku opštinskih institucija kako bi obezbedili određena sredstva takmičenje i, prevashodno, za rad ove škole. U komšiluku, u Novoj Varoši imamo odličan primer kako se uz malo truda i ulaganja mogu postići značajni rezultati u radu sa decom - kaže predsednik kluba Miroslav Dabić.

"Šah je deo kulture. Igra se više od hiljadu godina u celom svetu i u različitim epohama. On razvija čitav niz karakternih osobina: Pažnju, pamćenje, maštu, logičko razmišljanje, sistematičnost, strpljenje, objektivnost, smisao za pravilnu procenu situacije, izvlačenje zaključaka, spsobnost predviđanja."
"Šah je igra, ali i slika života, njegova pravila mogu postati i pravila ponašanja dece i mladih ljudi."
"To je sredstvo pomoću koga se razvija intelektualni potencijal i omogućuje prepoznavanje opštih vrednosti", nabraja Dabić, razloge zašto treba učiti i igrati šah.

Šahovski klub Čigota poziva sve zainteresovane da se pridruže radu kluba. Poručuju da nije bitan nivo na kome se nalazi vaše šahovsko znanje već želja za učenjem, takmičenjem i pre svega dobrim druženjem.

Kontakt: Miroslav Dabić 060 327 5972

Bojan Savić za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć

Sport & rekreacija Takmičenje Igre Opština Čajetina