Ritam nereda - drugi put na zlatiborskom HillsUp festivalu

5 Jul 2016

Prošle godine su nastupili na HillsUp-u i opet dokazali da je njihova muzika esencija čiste energije. Uprkos trnovitom putu kojim idu tokom cele karijere od njega nikad nisu odustali. Iz prepreka su crpeli inspiraciju za stvaranje muzike i pesama kojim su beskompromisno govorili o stvarima koje nas muče. Oni su glasni, žestoki, brutalno energični. Oni su Ritam nereda!

Na HillsUpu ste nastupali i prošle godine. Publika je izrazila želju da vas vidi ponovo. Kakve utiske vi nosite sa festivala?
Drago nam je da smo ponovo dobili priliku da održimo koncert pred publikom koja dolazi na HillsUp. Prošle godine smo se sjajno proveli, a ove godine očekujemo još luđu atmosferu.

Ritam nereda je definitivno jedno od najboljih imena za bend. Fantastično opisuje vaš pristup muzici i stavove koje iznosite u tekstovima. Posle toliko godina niste odustali od pobune?
Mi našu pobunu uvek nosimo sa sobom. Nekada to dajemo direktno, pesnicom u lice, nekada je zapakujemo u malo lepšu formu. Naravno da nismo odustali. I nećemo.

Kako je vreme uticalo na vašu muziku? Zvuk benda je danas mnogo moćniji nego na prvim albumima.
Uvek smo se trudili da najiskrenije predstavimo bend. To smo radili od samog početka, to radimo i danas. Naravno da se zvuk menja, jer sigurno ne bi voleli da stalno izbacujemo iste albume.

Za vas se vezuju različite kontroverze zbog kojih ste godinama bili u medijskoj blokadi. Da li se situacija promenila u međuvremenu?
Ritam Nereda nikada nije bio bend koji je dolazio u mainstream paketima. Mi smo uvek bili na ivici i trudili se da radimo najbolje što umemo. Ljudima je nekada bilo previše dosadno, pa su nam lepili razne etikete. Jedina etiketa koju ponosno nosimo od samog početka je rock’n’roll.

„Put beznađa“ je pesma koja je svakako obeležila jedan deo vaše karijere. Koliko često se Ritam nereda nalazio na takvom putu tokom karijere?
Imali smo takvih trenutaka, ali smo ih uspešno pobeđivali zato što volimo ovo što radimo.

Pesma „10 godina“ je bila himna jednog vremena koje je iza nas. Kako bi izgledala himna ovog što je usledilo posle njega?
Verovatno bi izgledala potpuno isto. Samo se brojevi menjaju. Mi i na novom albumu imamo angažovanih pesama, samo nije toliko diretkno kao što je bilo pre. Znaš, ljudi su navikli da im se sve servira na tacni, a mi smo upravo hteli da dopremo do onih što misle svojom glavom.

Bojan Savić za portal Zlatibor - Čudna i čarobna moć

Kultura & tradicija Promocija Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor