Retrospektivna izložba skulptura Miluna Vidića

10 April 2014  /  Izvor: Biblioteka "Ljubiša R. Đenić"
Datum: -

1

U utorak, 15. aprila 2014. godine, sa početkom u 19 časova, u Sali Biblioteke biće otvorena retrospektivna izložba skulptura Miluna Vidića pod nazivom "Oni koje ne zaboravljamo".

Milun Vidić je rođen 9. marta 1939. godine u selu Roge kod Požege. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, kao i postdiplomske studije 1970. godine na istoj Akademiji, u klasi profesora Miše Popovića. Bio je član ULUS-a od 1968. godine. Od 1970. do 1977. godine bio je u statusu Slobodnog umetnika i jedan od osnivača (i član) vajarske grupe "Deset plus". Od 1977. do 1994. godine radio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je prošao sva zvanja, od asistenta do redovnog profesora, za predmet Vajanje sa tehnologijom. 1994. godine prelazi na Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je radio kao redovan profesor za predmet Vajanje sve do 1. oktobra 2004. godine, kada odlazi u penziju. Umro je u Beogradu 15. novembra 2007. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana.

Iz širokog umetnikovog opusa izložene su skulpture apstraktnih formi u drvetu, materijalu po kome je umetnik prepoznatljiv, za koje je Zoran Jeremić, užički novinar i književnik, u katalogu koji prati izložbu zapisao da su "prepune istorijskog sedimenta, otisaka, ožiljaka i ogrebotina, zagonetne poput drevnog amuleta, istovremeno apstraktne, figuralne i asocijalne u želji njenog tvorca da razume i time predupredi obespokojavajući ishod čovekove sudbine."

Izložbu će otvoriti akademski slikar i profesor Učiteljskog fakulteta u Užicu, Obrad Jovanović i trajaće do 25. aprila.

Kultura & tradicija Izložba Opština Čajetina, Čajetina