Reciklaža - Prva ispruka plavih kanti namenjenih za sakupljanje suvog, reciklabilnog toka otpada

4 April 2022  /  Izvor: KJP Zlatibor

1

Osim nedavno dobijene autosmećare kapaciteta 16m3, Opštini Čajetina kroz projekat biće isporučeno ukupno 5.936 plastičnih kanti od 240 litara za suvi otpad  i 40 kontejnera (žute boje) za sakupljanje stakla.

U Opštinu Čajetina stigla je prva ispruka plavih kanti namenjenih za sakupljanje suvog, reciklabilnog toka otpada. Pristiglih 912 numerisanih posuda sa uputstvom za pravilno odlaganje suve frakcije, zapremine 240 litara, smešteno je u iznajmljeni skladišni prostor u Braneškom Polju, gde će se skladištiti i ostala nabavljena oprema.

Po najavama Ministarstva zaštite životne sredine, koje u saradnji sa EISP2 programom podržanim od strane Švedske Vlade, sprovodi projekat uvođenja odvojenog sakupljanja reciklabilnog otpada, ostatak opreme trebalo bi da bude isporučen do juna.

U međuvremenu KJP „Zlatibor“, koje je nosilac čitavog projekta, pokrenulo je postupak nabavke 3.200 zelenih kanti za mokar otpad, zapremine 120 litara.
Navedena oprema lokalnom KJP „Zlatibor“ omogućiće odvojeno sakupljanje reciklabilnog toka otpada u individualnim domaćinstvima i kolektivnom vidu stanovanja u naseljima Čajetina i Zlatibor.

Pre samog korišćenja opreme sprovešće se odgovarajuće pripremne aktivnosti kako bi se projekat uspešno realizovao i kako bi sugrađani bili spremni za budući koncept sakupljanja otpada. Njegovo uspostavljanje vršiće se sukcesivno, po fazama, počevši od naseljenog mesta Čajetina. Tako će prvih oko stotinu čajetinskih domaćinstava kante dobiti tokom avgusta, a meštani Zlatibora priključiće se nakon završetka letnje turističke sezone.

 

Privreda & usluge Obaveštenja Opština Čajetina, Zlatibor