Razmišljate o zameni prozora? Na šta treba da obratite pažnju da biste to brzo i lako sproveli

12 Novembar 2021

Tokom svog veka trajanja krovni prozori izloženi su velikom naprezanju. Moraju da podnesu oštru hladnoću i jak sneg tokom zime, vrelinu tokom leta i uslove kao što su vetrovi, kiše, oluje i grad. Iako su svi krovni prozori napravljeni da traju, tehnologije i standardi su umnogome napredovali poslednjih decenija. Da biste bi imali bezbedan i energetski efikasan prozor, stručnjaci savetuju da ih zamenite ako su stariji od 20 godina. 

Ako se pridržavate naših saveta, možete biti sigurni da će sve proteći lako i da ćete dobiti odličan krajnji rezultat:

1. Savet: ne gledajte na zamenu prozora kao na projekat „uradi sam”!
Iako je zamena krovnog prozora mnogo lakša nego što biste pomislili, to je ipak stvar za stručnjake, pa slobodno odložite merdevine i potražite iskusnog majstora za ugradnju, koga je preporučila kompanija VELUX! Majstor  može da zameni stari krovni prozor za samo jedan dan, ali ova prilika je pravo vreme da razmislite o proširenju površine kroz koju u prostoriju može da ulazi dnevna svetlost.  

Pošto dnevna svetlost čuva naš biološki ritam, pomaže u održavanju zdravlja i povećava osećaj prostranosti soba, preporučuje se da površina pod staklima bude najmanje 10% ukupne površine sobe. Ugradnja većeg broja krovnih prozora istovremeno uz zamenu jednog lakše je, ekonomičnije i štedi vreme u odnosu na odvojenu zamenu starog i ugradnju novih prozora. 

2. Savet: pažljivo izaberite kako želite da zamenite svoje prozore!
Postoje tri vrste zamene krovnih prozora, a na osnovu vaših starih prozora i vaših ideja za sobu profesionalni majstor za ugradnju će odmah znati koji je najprikladniji.

Zamena krovnih prozora uz zadržavanje unutrašnje opšivke oko prozora predstavlja najbrže i najjednostavnije rešenje, jer se ne oštećuje omalterisani zid oko prozora i površine u unutrašnjosti. Ovo rešenje najbolje funkcioniše kada se stari VELUX krovni prozor zameni novim. Čak i sa ovom najjednostavnijom mogućnošću zamene, u nekim se slučajevima toplotna izolacija može dodati prozoru.

Imate krovni prozor drugog proizvođača? Nema problema, može se lako zameniti novim VELUX prozorom uz delimičnu intervenciju u unutrašnjoj opšivci, kada se uklanja samo gornji deo postojeće unutrašnje obloge. Ova alternativa ima mnogo prednosti jer se novi krovni prozor može ugraditi dublje u krovnu konstrukciju, što poboljšava njegovu toplotnu izolaciju. Nakon otvaranja prostora za ugradnju lako se može dodati još jedan prozor za dobijanje više dnevne svetlosti.

Treća mogućnost zamene krovnih prozora je intervencija u unutrašnjoj oblozi i dodavanje izolacionih proizvoda. Ova mogućnost je odlična prilika da poboljšate sve slojeve izolacije. VELUX hidroizolacioni okvir obezbeđuje precizno i sigurno uklapanje u krovnu konstrukciju dok parna brana dodatno jača izolaciona svojstva i pomaže u sprečavanju formiranja kondenzacije u krovnoj konstrukciji.

Savet: imajte na umu svoju konačnu zamisao o sobi kada birate unutrašnje završne slojeve!

Uvek je dobro zamisliti kako će soba iz snova izgledati i odabrati unutrašnji završni sloj koji se savršeno uklapa. To je neverovatno lako uz VELUX! 

Elegantni beli poliuretanski završni sloj  ima ekskluzivnu konstrukciju sačinjenu od drvenog jezgra i poliuretanskog premaza, koja je otporna na vlagu i temperaturne promene. Ovaj završni sloj je gotovo presudan ako zamenjujete prozor u kupatilu ili kuhinji zbog svoje izuzetne dugovečnosti, ali se preporučuje i za ostale prostorije u kući jer se bela boja slaže sa svakim stilom uređenja prostorije. Krovni prozori od nordijske borovine sa završnim slojem obloženi su providnim lakom na bazi vode koji štiti drvo od prljavštine i vlage. Ovaj završni sloj je savršen izbor za prirodna okruženja, a savršeno se uklapa i u prostorije rustičnog stila.   

3. Savet: prilikom zamene prozora izolacija je ključna stvar koju treba razmotriti!
Kada birate novi krovni prozor, imajte na umu da savremeni krovni prozori omogućavaju stvaranje udobnijeg i energetski efikasnijeg doma!
VELUX krovni prozori sa trostrukim staklom smanjuju gubitak toplote i toplotne mostove, pa je unutrašnja temperatura u prostoriji viša tokom zime a niža tokom leta. Bolje izolovane prostorije takođe će smanjiti vaš račun za struju, jer ne morate toliko da grejete tokom hladne sezone, odnosno da koristite klimu kada je napolju toplo. https://www.velux.rs/proizvodi/krovni-prozori-novo 

Savet: zaslužujete najveću udobnost ispod novog krovnog prozora.

Obradujte sebe i svoj novi prozor maksimalnom udobnošću i opremite ga unutrašnjim i spoljašnjim roletnama!
Siesta, plisirane, venecijaneri, zaštita od vrućine... Na raspolaganju je veliki broj mogućnosti za roletne, koje se mogu ugraditi unutra ili spolja. VELUX spoljašnje roletne dobar su izbor ako želite da pojačate toplotnu zaštitu zimi bez žrtvovanja estetike, dok Duo roletna za zamračivanje obezbeđuje spokojne noći zahvaljujući značajnom zamračenju u prostoriji. 
 
Ako razmišljate o maksimalnoj udobnosti, nikako nemojte zaboraviti da možete izabrati i VELUX sistem kojim zgodno upravljate krovnim prozorima putem daljinskog upravljača -  VELUX ACTIVE!  
----
Ako razmišljate o zameni krovnih prozora, planirajte dodatne ili veće krovne prozore; na našoj stranici možete brzo i lako pronaći rešenje za odgovarajuću kombinaciju prozora

VELUX profesionalci će vam pomoći da odaberete pravi tip prozora i pronađete najudobnije mogućnosti za rad, vrstu stakla, unutrašnji i završni sloj i pribor koji vaš dom čine još udobnijim!

Privreda & usluge Privredne aktivnosti VELUX Opština Čajetina, Zlatibor