Radna poseta Sloveniji u okviru projekta "Otpad nije smeće"

10 Oktobar 2014  /  Izvor: Opština Čajetina

U okviru projekta „Otpad nije smeće“ predstavnici opštine Čajetina sa partnerima na projektu gradom Užicem i KJP „Zlatibor“, nedavno su posetili Sloveniju. Poseta je imala za cilj obilazak značajnih institucija, a u cilju usvajanja pozitivnih iskustava u oblasti odlaganja čvrstog otpada.

Predstavnici naše delegacije istovremeno su boravili u Sloveniji sa delegacijom opštine Lučani, Ivanjica i grada Čačka koji rade na realizaciji sličnog projekta, te su ih domaćini upoznali sa načinom rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Celju, posetili su Regionalni centar za upravljanje čvrstim otpadom, toplanu koja koristi deo čvrstog otpada za grejanje, kao i javno komunalno preduzeće u Rogaškoj Slatini. Da su Slovenci daleko odmakli u oblasti upravljanja otpadom, govori i činjenica da je stvorena mogućnost korišćenja otpada za grejanje, odnosno da se samo oko 30% otpada lageruje na deponiju. Sredstva iz donacija uložena su na najbolji mogući način, postupak rada je automatizovan, pa se u našem regionu, Slovenija smatra liderom u oblasti odlaganja i selekcije otpada. Prema rečima Bojane Božanić, pomoćnice predsednika opštine Čajetina, cilj je da i naša komunalna preduzeća u skorijoj budućnosti funkcionišu po principima kao u Sloveniji.

Tokom boravka u Sloveniji, upriličen je i prijem kod gradonačelnika Celja, koji je svojim zavidnim poznavanjem našeg kraja, posebno Zlatibora i sela Šljivovica, nagovestio sigurnu saradnju u narednom periodu.

Javni sektor Privredne aktivnosti