Radionice u IBC Zlatibor - Unapređenje digitalne pismenosti

18 Novembar 2021  /  Izvor: Zlatibor press

1

Inovacioni biznis centar Zlatibor u okviru svojih aktivnosti vrši i edukacije korisnika Biznis centra, ali i svih zainteresovanih predstavnika lokalne samouprave i privrednika zlatibora, vezane za unapređenje digitalne pismenosti. Ovaj kurs je organizovan uz podršku kabineta Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj i trajaće do kraja decembra.
Digitalna pismenost predsavlja skup znanja, veština i ponašanja koja su vezana za upotrebu digitalnih uređaja kao što su desktop računari, laptopovi, pametni telefoni i slični uređaji. To podrazumeva poznavanje osnovnih principa računarskog hardvera, veštine u korišćenju računarskih mreža, sposobnost uključenja u onlajn zajednice i društvene mreže, bez čega se skoro i ne može zamisliti današnjica.

"Ovo je vrlo praktičan kurs gde polaznici mogu naučiti stvari vezane za društvene mreže, elktronska plaćanja, virtuelnu realnost, elektronski turizam i sve ono što je bitno Zlatiboru kao destinaciji", kaže  Darko Đurović, direktor IBC Zlatibor. "Inovacioni biznis centar Zlatibor ovaj kurs vrši uz podršku kabineta  ministra za inovacije i tehnološki razvoj." 
 
Predavači firme "Hegel"  iz Užica kažu da je zainteresovanost polaznika na zadovoljavajućem nivou. Neke od tema koje obrađuju tiču se  kreiranja virtuelnih računa, društvenih medija, korišćenja određenih platformi i svega što se vezuje za preplitanje digitalne tehnologije sa realnim svetom. Po pitanju digitalne pismenosti, Srbija tek treba da dostigne  bolji nivo u odnosu na druge zemlje sveta.

"U odnosu na neke naprednije zemlje Zapadne Evrope ili Amerike, još uvek nismo dostigli taj nivo, ali u poslednjih par godina već vidimo ekspanziju gde se mladi, ali i starije osobe uključuju u digitalne tokove, a za to su najviše zahvalne društvene mreže koje su dovele do popularizacije digitalnog sveta i samim tim su forsirale korisnike da se digitalno opismene", rekao je za Zlatibor preds Ratomir Jovanović, edukator i direktor firme "Hegel" d.o.o. iz Užica. 

Prepreka za bolje snalaženje u primeni digitalnih tehnologija, prema rečima Jovanovića, jeste nedovoljno poznavanje engleskog jezika.
 


"Kada ste bili mali, verovatno su vam govorili roditelji: učite strane jezike,sve što znaš tad vredi dva puta. To je apsolutno tačno. Što se tiče tržišta Srbije i srpskog jezika, on nije toliko popularan i rasprostranjen i svi proizvodi koje Gugl ima od npr. gugl klauda, gugl analitike itd. nisu u celini optimizovani za srpsko tržište jer Srbija je ipak malo tržište za velike IT kompanije; jedan veći grad u Americi ima veći broj stanovnikanego sama Srbija", napominje Jovanović.   
Svi koji žele da se priključe ovim edukativnim radionicama mogu to učiniti ponedeljkom, sredom i petkom od 7,30  u prostorijama Biznis centra gde se mogu upoznati sa rasporedom i temama predavanja i prisustvovati onim radionicama za koje su zainteresovani. 

Mirjana Ranković Luković

Privreda & usluge Radionica Edukacija Edukacija Opština Čajetina, Zlatibor