PSSS Užice: Obuka za rezidbu voća

12 Januar 2018  /  Izvor: www.zlatiborpress.rs

1

Iako je malina dugi niz godina veoma zastupljeno voće u zasadima u našem kraju, primetno je da se u poslednje vreme podižu i zasadi ostalog voća, a naročito šljiva i jabuka. Svesni značaja pravilnog uzgajanja voća a uz primenu agrotehničkih mera, u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Užice konstantno rade na edukovanju poljoprivrednika.

Od 1. februara krenuće obuka za rezidbu voća a svi zainteresovani se u ovu službu mogu javiti do 20. januara.

Evidentno je da na području Grada i Okruga postoji mali broj onih koji su obučeni za rezidbu voća pa se najčešće taj posao ne obavlja na vreme i dovoljno kvalitetno. S obzirom na to da je primetan porast novih zasada šljiva i jabuka, ali i ostalog voća, Poljoprivredna stručna služba u Užicu organizovaće za sve zainteresovane obuku čija će realizacija početi oko 1. februara.

„Broj učesnika bi bio ograničen jer zavisi od prostora i uslova gde bi to izvodili“, kaže Andrija Radulović, savetodavac u ovoj Službi. „Rad bi bio teoretski i praktičan. Teoretski deo ima 20-tak časova, a ostali deo podrazumeva tri dana na terenu." Nakon uspešno završene obuke polaznici će dobiti sertifikate, a pre svega ovo će biti korisna mera za sve poljoprivredne proizvođače sa ovog područja.

Prijavljivanje se može vršiti direktno telefonom na broj 513-754  gde bi bili upisani i već se dogovorili za dan kada bi počeli sa obukom. Teoretski deo bi se obavio u prostorijama PSSS Užice, gde imaju savremene uslove za obavljanje ovog posla, kažu u Službi. I danas je, kažu, velika dilema kao i pre nekoliko decenija kojom se proizvodnjom baviti, ali stručnjaci savetuju da uvek treba imati i neku rezervnu.

„Ne možete računati samo na malinu koja je potisnula sve ostale proizvodnje. Dolazi do izražaja i veliki potencijal u šljivi, jabuci, pogotovo jer je izvoz za Rusiju aktuelan. Na nekim područjima Zlatiborskog okruga imamo izraženu proizvodnju jabuke, kao što je ariljski kraj gde imaju solidne rezultate i prihode od te proizvodnje. Tako i u šljivarstvu. Nekad smo bili poznati po šljivarskoj proizvodnji; danas je to svedeno na minimum. Ali, već se bude neke nove inicijative da se zasadi obnove, da se neke nove sorte uvedu što ima pozitivan pomak i vrlo je opravdano,“ naglašava Radulović.

Nije dovoljno samo posaditi voćku, već je i pravilno tretirati počev od analize zemljišta, preko đubrenja, do primene svih agrotehničkih mera u koje se ubraja i rezidba.
 

Javni sektor Obaveštenja Opština Užice, Opština Čajetina