Prvih 20 dana rada Gold gondole Zlatibor - utisci, planovi

15 Februar 2021

1

Najdužom panoramskom gondolom na svetu, zlatiborskom „Gold gondolom“, u prvih 20 dana rada vozilo se preko 25.000 ljudi. Interesovanje je sve veće što se može videti i po svakodnevnim redovima na početnoj stanici.

Zainteresovanost turista Zlatibora za vožnjom najdužom panoramskom gondolom na svetu prevazilazi sva očekivanja. Na početnoj stanici, koja se nalazi u samom centru ove sve traženije turističke destinacije, svakoga dana mogu se videti redovi znatiželjnih posetilaca. Nikome nije teško čekati i po nekoliko sati ako je potrebno, istrpeti i hladnoću samo kako bi prirodne lepote svoje omiljene planine  mogli sagledati i iz ptičje perspektive.

„Interesovanje ljudi je izuzetno veliko, na dnevnom nivou imamo više od 1000 ljudi, vikendom taj broj dostiže i 2000. Cena karte  je 1000 dinara za odrasle i 550 za decu. S obzirom da su naši građani ovaj projekat najviše podržali svojim sredstvima, svojim angažovanjem i podrškom, obezbedili smo popust od 50% za odrasle i snizili cenu karte za decu na 350 dinara. Tako će biti i ubuduće“ , rekao je Milomir Tucović v.d. direktor „Gold gondole“.

Zaposleni na održavanju žičare prošli su adekvatnu obuku ali iskustvo se stiče na terenu. Prema rečima Milomira Tucovića, zamenika direktora ovog preduzeća, za sada sve teče u najboljem redu a o mogućnosti da se  žičara u nekom momentu zaustavi kaže:

„Pored osnovnog napajanja gondola ima i svoje rezervno napajanje električnom energijom preko agregata i pomoćnih motora tako da verovatnoća da neko ostane na žičari skoro da ne postoji. U slučaju da dođe do neke vanredne situacije naše preduzeće ima sklopljen ugovor sa gorskom službom spašavanja i kod nas su u svakom momentu na terenu dva čoveka koji bi u roku od 45 minuta počeli sa evakuacijom“.

Zahvaljujući rukovodstvu čajetinske opštine i JP „Gold Gondola“ došlo je do realizacije ove trenutno najaktuelnije atrakcije na Zlatiboru. Svoje impresije sa nama je podelio bračni par iz Mladenovca.

„Mi dolazimo svakog meseca i bili smo prisutni od početka gradnje tako da smo jedva čekali da se provozamo. Predivno je, bojazni nema a iznad jezera je stvarno božanstveno“, kaže Biljana Tomić iz Mladenovca.

„Najviše mi se dopada predeo od jezera i uspon ka Torniku i s obzirom da smo ovde česti gosti sigurno ćemo se opet voziti“, kaže Branko Tomić iz Mladenovca.

Sa dolaskom lepog vremena radovi će se nastaviti i prioritet će biti nabavka dodatnih kabina kako bi se redovi čekanja smanjili. U toku je izgradnja upravne zgrade a uređenje magacinskog prostora, garaža, podizanje nadkrivki nad početnom i krajnjom stanicom su neki od planova za naredni period.

Danka Milovanović

 

Javni sektor Privredne aktivnosti Vožnja Opština Čajetina, Zlatibor