Prvi letnji eko-kreativni kamp za male umetnike na Zlatiboru

4 Jul 2014  /  Izvor: Detinjarije
Datum: -

1

Life redesign studio je nastao sa misijom da motiviše dečju kreativnost, podržava individualnost i razvoj maksimalnih potencijala dece. Ovog leta, Udruženje Life Redesign organizuje Prvi eko kreativni kamp za decu od 7 do 15 godina.

Kamp je decentralizovan i odžaće se na Borovoj glavi, na Zlatiboru, u ateljeima jednog od naših najvećih slikara XX veka Božidara Kovačevića. Otvaranje kampa predviđeno za 01.07.2014.godine. Sedam dana boravka u prirodi, sa tri stručna trenera udruženja, u potpuno ekološko-umetničkom ambijentu, obezbediće mališanima nezaboravno iskustvo.

Povodom organizovanja ovog ekološko-umetničkog letovanja za decu, razgovarali smo sa trenerom LRD-a, Nedom Pitulić:

Šta jedan letnji kamp treba da sadrži kako bi delovao podsticajno na dete?

LRD: Svaki kamp namenjen deci školskog uzrasta XXI veka, trebalo bi da poseduje elemente igrica, sa kojima oni odrastaju. Konkretne zadatke, postavljene ciljeve i punu slobodu u toku kreativnog izražavanja. Kao i u igricama (u kojima se sve dešava u nekoliko sekundi), program kampa bi morao biti veoma dinamičan, kako bi dečija pažnja bila usmerena tokom celog dana na realizacij uzadataka, koji ih lagano vode do odabranih ciljeva.

Vreme koje mališani provedu izmešteni iz poznate sredine, na svežem vazduhu, okruženi blagodetima prirode u kreativnom i nadasve konstruktivno-ekološkom okruženju, ključno je za stabilnost njihovog psihičkog i fizičkog zdravlja, tako da kampove ne treba svrstavati u izlete ili odmore, jer su daleko više od toga.

Kako boravak u prirodi utiče na dečju kreativnost i na koji način su ekologija i umetnost povezane?

LRD: Boravak u prirodi zahteva brojne improvizacije i snalaženja. Sam program je osmišljen tako da su mališani okupirani veći deo vremena, međutim veliki broj zadataka je koncipiran takoda oni sami istražuju, konstruišu, realizuju i na kraju predstavljaju svoj projekat.

Umetnost u ekologiji ili ekologija u umetnosti? Umetnost je oduvek bila ponosni promoter ekologije i neko ko na svom mikronivou deluje na zanimljiv – neobičan način šireći poruke i molbe o zaštiti životne sredine.

Zašto je važno da deca ispoljavaju svoju umetničku stranu?

LRD: Otkada se rode, deca receptuju svaki zvuk iz svog okruženja. Lekari tvrde da čak i tokom trudnoće, majka treba da vodi računa o muzici koju sluša, atmosferi u kojoj radi, ljudima sa kojima komunicira i sl. U toku jednog dana, mališan (2 do 15 godina), susretne se sa nekoliko stotina negacija usmerenih njemu ili nekom iz okruženja. Ne skači, ne trči, ne piši tako, ne tvrdoglavi se, ne pije se tako mleko, ne viči, ne udaraj nogama, ne klati se – samo su neke od njih. Čak i kada nisu usmerene ka deci, te poruke stižu do njih i ometaju ih u radu i razvoju. Pre nego što započnu neku akciju, pitaju se DA LI? Na žalost, većina izgubi samopouzdanje, sigurnost, upornost i u većini slučajeva idu linijom manjeg otpora : BOLJE DA NE ZAPOČINJEM NIŠTA, NEGO DA….

Kada se dete okupira stvaranjem – konstruisanjem, moždane aktivnosti se drastično povećavaju, što je konkretan rad na intelektu svakog deteta.

Kako je zamišljen vaš letnji kreativni eko kamp?

LRD: Letnji kreativni eko kamp 2014-te je sedmodnevni boravak u potpuno čarobnom umetničkom ambijentu Galerije Božidara Kovačevića na Borovoj glavi, na Zlatiboru. Uz puno zabave i kreativnosti, deca će raditi svoje projekte, postizati zadate ciljeve i sve to drugačijim, interesantnijim i uzbudljivim pristupom.Tokom svih termina, sa mališanima su tri stručna trenera našeg studija.

U jednom potpuno autentičnom umetničkom okruženju, sa dva velika zatvorena ateljea, nekoliko manjih, otvorenim centralnim delom, zajedničkim prostorijama i potpuno ekološkim apartmanima, mi ćemo boraviti i stvarati 7 dana. Šesti dan je  rezervisan za organizaciju i realizaciju izložbe, koju sami mali umetnici postavljaju i otvaraju. Aktivnosti svake grupe će biti dokumentovane .

Koje aktivnosti očekuju njegove polaznike?

LRD: Navešćemo nekoliko aktivnosti iz programa: crtanje, slikanje, asamblaž, izrada skulptura u prirodi i u ateljeu, treninzi HD-a, rad na samopouzdanju, istrajnost u izradi projekata, rad na isticanju individualnosti i još mnogo toga. Program je pripreman veoma temeljno i razlikuje se u odnosu na uzrast mališana. Izradom EKO kreativnih projekata, treneri rade na razvoju potencijala svakog deteta. Mališanima se pruža mogućnost da izraze svoju urođenu genijalnost. Deca imaju zadatak da ostanu svesna da su rođena kao originali, savršena i jedinstvena. Zadatak tima LRD-a je da ih u tome podrži. Akcenat bi stavili još samo na fizičke aktivnosti, koje su svakodnevno u programu u tri faze: jutarnje razgibavanje, prepodnevna šetnja i popodnevni rad.

Kom uzrastu dece je namenjen?

LRD: Kamp je namenjen deci uzrasta od 7 do 15 godina. Grupe se formiraju prema uzrastima polaznika, a maksimalan broj učesnika Kampa u jednoj grupi je 20.

LIFE REDESIGN
Kontakt:  +381 69 57 37 277
www.lrd.rs

Kultura & tradicija Izložba Provod i zabava Opština Čajetina, Zlatibor