Prva Kancelarija za saradnju sa Rusijom otvorena na Zlatiboru

6 Jun 2015  /  Izvor: Opština Čajetina

Prva Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom otvorena je na Zlatiboru. Kancelariju, koju je osnovala opština Čajetina, otvorili su ambasador Ruske Federacije Alekdandar Čepurin, predsednik Srpske narodne partije, Nenad Popović i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

„Otvaranjem Kancelarije za saradnju sa Ruskom Federacijom želeli smo da pokažemo da i male lokalne samouprave kao što je Čajetina mogu da pomognu našim privrednicima i turističkim radnicima da unaprede saradnju sa Rusijom. Opština Čajetina će ovu kancelariju iskoristiti da pomogne privrednicima čitavog regiona u promociji turizma i plasiranju proizvoda na rusko tržište“, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Ambasador Ruske Federacije Aleksadar Čepurin, naglasio je važnost sistemskog pristupa saradnji dve zemlje kako bi ona bila uspešnija.
„Otvaranje ove kancelarije je avangardni korak ka intenziviranju saradnje jer imamo velike mogućnosti, ali su nam potencijali za sada slabo iskorišćeni. Budućnosti i za Rusiji i za Srbiju su na istoku koji postaje svetski centar razvoja. Zbog toga razvoj naše saradnje ide u ispravnom smeru“, naglasio je ruski amabasador.
On je dodao da kancelarije sa ruskom federacijom postoje u velikom broju gradova zapadno evropskih zemalja i naglasio da veruje da će i ova na Zlatiboru biti uspešna i postati primer ostalima.
Samo u poslednjih godinu dana izvoz poljoprivrednih proizvoda sa Zlatibora za Rusku Federaciju uvećan je za 300%.

„To je izvanredan rast, a trenutna mogućnost da se izvozi u Rusiju bez carina, kao i sankcije Rusiji od strane članica Evropske unije su ogromna šansa za sve koji se bave izvozom. Otvaranje kancelarije privući će investitore iz zemalja u okruženju, jer će preko Srbije moći da dođu do krajnjih kupaca na tržištu Rusije“, istakao je predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.
On je podsetio da je kancelarija na Zlatiboru oformljena po uzoru na koncelarije u Nemačkoj i Austriji gde svaki veći grad ili region gradi sistemski pristup investitorima i izvoznicima, a partneri iz Rusije, u kojoj  su institucije veoma jake, žele da sarađuju sa sličnim institucijama.

Kancelarija za saradnju sa Ruskom Federacijom u prostorijama Turstičke organizacije Zlatibor biće otvorena svakog dana od 8 do 16 časova.

Otvaranju kancelarije prethodio je okrugli sto sa temom „Zlatiborski okrug kao model uspešne saradnje sa Rusijom“ na kome su privrednici sa Zlatibora podržali otvranje kancelarije. Oni su u diskusiji sa predstavnicima Ruske Federacije, kao jedan od najvažnijih uslova za razvoj ove regije, istakli  izgradnju autoputa preko Zlatibora.
 

Privreda & usluge Promocija Opština Čajetina, Zlatibor